801-11-29-900

drMillie_mainPhoto

 

  • Ποια είναι η πιο ασφαλής θέση ύπνου του βρέφους;

    Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών για την απόλυτα σωστή θέση των νεογνών και των βρεφών κατά τον ύπνο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η πρηνής θέση όταν το μωρό κοιμάται χωρίς επίβλεψη.

    Η τοποθέτηση του μωρού μπρούμυτα, ως θέση ύπνου, έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, μετά από εκτεταμένη καμπάνια καθώς ενοχοποιείται ως μία από τις σημαντικότερες αιτίες για το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών (Sudden Infant Death Syndrome-SIDS).

    Γεγονός είναι ότι η συχνότητα του συνδρόμου αυτού έχει μειωθεί, από τότε που τα μωρά δεν τοποθετούνται μπρούμυτα για ύπνο. Ο ύπνος των βρεφών σε ύπτια θέση σε σχετικά επίπεδο και σκληρό στρώμα προτείνεται από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, για την κατά το δυνατόν αποφυγή του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου. Η πλάγια θέση μπορεί να εφαρμόζεται με τη χρήση σφήνας σε στρώμα σχετικά σκληρό.
  • Ποια είναι η κατάλληλη θέση για τον θηλασμό;

    Κατά την διάρκεια του θηλασμού θα πρέπει να βρίσκεστε σε ήρεμο περιβάλλον φροντίζοντας να κάθεστε αναπαυτικά. Εάν η πολυθρόνα ή το κάθισμά σας δεν έχουν μπράτσα, τοποθετείστε μαξιλάρια κάτω από τους αγκώνες σας.

    Σε περίπτωση καισαρικήs τομήs, το νεογνό τοποθετείται λίγο πλάγια στο μαξιλάρι, έτσι ώστε να μην σας ενοχλεί στο ευαίσθητο σημείο της τομής. Το μωρό, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, θα πρέπει να έχει στραμμένο ολόκληρο το σώμα του προς την πλευρά του μαστού και όχι μόνο το πρόσωπό του.

    Τα πόδια σας δεν πρέπει να αιωρούνται. Καθ’ όλη τη διάρκεια του θηλασμού θα πρέπει να προνοείτε για την ελεύθερη δίοδο του αέρα από τα ρουθούνια του βρέφους, απομακρύνοντας το τμήμα εκείνο του μαστού που τα αποφράσσει.
  • Μπορώ να κάνω κάτι για τους κολικούς;

    Οι βρεφικοί κολικοί ορίζονται διεθνώς ως επεισόδια ανεξήγητου και έντονου κλάματος σε υγιή και φυσιολογικώς αναπτυσσόμενα βρέφη τα οποία διαρκούν τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα, το λιγότερο τρεις ημέρες την εβδομάδα, για τρεις τουλάχιστον εβδομάδες. Οι κολικοί εμφανίζονται κατά τους πρώτους 3-4 μήνες της ζωής και δυστυχώς, τα αίτιά τους δεν είναι εξακριβωμένα.

    Για βρέφη τα οποία σιτίζονται με μητρικό γάλα, η ισορροπημένη διατροφή της μητέρας, το ήρεμο περιβάλλον και το μασάζ στην κοιλίτσα του βρέφους, μπορούν να βοηθήσουν.

    Για βρέφη τα οποία εμφανίζουν κολικούς ενώ σιτίζονται με τεχνητή διατροφή και στην περίπτωση που ο παιδίατρος διαπιστώσει γαστρεντερικές διαταραχές όπως γαστροισοφαγική παλινδρόμηση, δυσκοιλιότητα, δυσανεξία στην λακτόζη ή δυσανεξία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος μπορεί, πάντα κατόπιν ιατρικής συμβουλής, να επιλεγεί κάποιο γάλα σε σκόνη ειδικά τροποποιημένο για την αντιμετώπιση των κολικών.
  • Πως θα βοηθήσω το μωρό μου να ρευτεί;

    Το ρέψιμο προκαλείται από την κατάποση αέρα (αεροφαγία) στη διάρκεια του φαγητού. Τα μωρά συνήθως συσσωρεύουν αέρα ενώ τρώνε και για το λόγο αυτό θα πρέπει να τα βοηθήσουμε να ρευτούν, να βγάλουν δηλαδή τον αέρα από το στομάχι και μετά να συνεχίσουν το γεύμα. Στο τέλος κάθε γεύματος είναι πάντα χρήσιμο να δίνουμε την ευκαιρία στο βρέφος να ρεύεται, πριν το βάλουμε στο κρεβατάκι του για ύπνο.

    Υπάρχουν πολλές στάσεις που μπορεί να βοηθήσουν το βρέφος να ρευτεί.
    Η συνηθέστερη θέση είναι να τοποθετηθεί το βρέφος στον ώμο του ενηλίκου, με το στομάχι του μωρού στο στήθος του μεγάλου. Στη συνέχεια το παιδί πρέπει να χτυπηθεί ελαφρά στο πίσω μέρος της πλάτης του μέχρι να ρευτεί. Δεν είναι απαραίτητο να ρευτεί το μωρό μετά από κάθε γεύμα. Γι` αυτό αν περάσουν 5-10 λεπτά χωρίς να ρευτεί μπορείτε να το βάλετε στο κρεβατάκι.
  • Θηλασμός και καφεΐνη

    Αποφεύγετε να πίνετε καφέ καθ’ όλη τη χρονική περίοδο του θηλασμού. Η καφεΐνη περνώντας στον οργανισμό του μωρού, μέσω του μητρικού γάλακτος, του δημιουργεί εκνευρισμό.

    Εάν αισθάνεστε την ανάγκη να πιείτε οπωσδήποτε καφέ, τσάι, ή άλλο αφέψημα που εμπεριέχει καφεΐνη, τότε θα πρέπει να τον λαμβάνετε αμέσως μετά το θηλασμό, έτσι ώστε να προλάβει να αποβληθεί η μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης από τον οργανισμό σας μέχρι τον επόμενο θηλασμό.
  • Πόσες κενώσεις τη μέρα είναι φυσιολογικές;

    Ο αριθμός και η σύσταση των κενώσεων διαφέρουν κατά πολύ ανάλογα με το είδος της διατροφής και την ηλικία του νεογνού.

    Τα βρέφη που σιτίζονται με μητρικό γάλα έχουν από 1-7 κενώσεις την ημέρα ή ακόμα και μόλις 1 κένωση/εβδομάδα.

    Τα βρέφη που σιτίζονται με τεχνητή διατροφή έχουν τις πρώτες εβδομάδες 2-4 κενώσεις την ημέρα και στη συνέχεια περίπου 1-2 κενώσεις την ημέρα.
  • Το μωρό μου έχει επίμονο λόξυγγα. Ν' ανησυχήσω;

    Ο λόξυγγας είναι μια φυσιολογική κατάσταση τους πρώτους μήνες ζωής των μωρών και είναι συχνό φαινόμενο ιδίως μετά τη λήψη τροφής. Ο λόξιγκας εμφανίζεται συνήθως λίγο μετά το φαγητό και η διάρκειά του ποικίλει από μερικά λεπτά μέχρι και μισή ώρα. Το μωρό δεν ενοχλείται από το λόξιγκα, αλλά θα ήταν ορθό να αποφεύγετε τη σίτισή του κατά τη διάρκεια του λόξιγκα.
  • Πίνει λαίμαργα και πνίγεται. Τι μπορώ να κάνω;

    Φροντίστε κατά τη διάρκεια του ταΐσματος το μωρό να μην είναι τοποθετημένο σε οριζόντια θέση αλλά σε ημικαθιστή και το μπουκάλι σε παράλληλη θέση με το έδαφος. Προσπαθήστε να αντιλαμβάνεστε έγκαιρα τα διαλείμματα που κάνει το μωρό ενόσω πίνει καθώς θα πρέπει να διακόψετε το τάισμα αν το βλέπετε να πνίγεται. Όταν η ροή είναι μεγάλη το μωρό αναγκάζεται να καταπίνει πιο γρήγορα οπότε θα πρέπει να μεταβάλετε την ροή είτε σφίγγοντας την θηλή περισσότερο, είτε χρησιμοποιώντας μπιμπερό με μικρότερη τρύπα. Κάνετε τακτικά διαλείμματα ώστε να αντιληφθείτε αν το μωρό σας νιώθει ακόμα πείνα ή εάν είναι χορτάτο.
  • Το μωρό μου βγάζει συνεχώς γουλιές, μετά το γάλα

    Στη βρεφική ηλικία, ο σφιγκτήρας που χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς, με αποτέλεσμα να παραμένει χαλαρός και να επιτρέπει στα υγρά του στομάχου να ανεβαίνουν στον οισοφάγο και μετά στο στόμα, προκαλώντας έτσι αναγωγές («γουλιές»). Η αναγωγή είναι μια φυσιολογική κατάσταση, ενώ ο εμετός θα πρέπει να σας ανησυχήσει και να συμβουλευτείτε αμέσως τον παιδίατρο. Στην αναγωγή το μωρό βγάζει από το στόμα του μικρή ποσότητα γάλακτος, συνήθως την ώρα που ρεύεται αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ώρα του εικοσιτετραώρου, ακόμα και την ώρα που κοιμάται .Στον εμετό, το μωρό βγάζει μεγάλη ποσότητα γάλακτος συνήθως μετά το γεύμα και το μωρό είναι ανήσυχο.

    Για να μειώσετε όσο είναι δυνατό τις αναγωγές ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:

    -Ταΐζετε το μωρό σας σε ένα ήσυχο μέρος μακριά από θορύβους,

    -Διακόπτετε τουλάχιστο μια φορά το γεύμα και αφήνετε το βρέφος να ρευτεί,

    -Στο τέλος κάθε γεύματος κρατάτε το βρέφος για 5-10 λεπτά όρθιο στην αγκαλιά σας και δίνετέ του τη δυνατότητα να ρευτεί,

    -Αποφεύγετε να το ταΐζετε ξαπλωμένο

    -Αποφεύγετε να κάνετε απότομες κινήσεις στο μωρό σας μετά το γεύμα,

    -Αν ταΐζετε το μωρό με μπιμπερό, βεβαιωθείτε ότι η τρύπα της πιπίλας έχει το σωστό μέγεθος.

    Αν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο (το μωρό κάνει συχνά μεγάλες «γουλιές») και επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή ειδικότερα τον παιδογαστρεντερολόγο, που θα σας βοηθήσει στην περαιτέρω διερεύνηση.
  • Χρήση πιπίλας και αντικατάστασή της.

    -Η πιπίλα δεν θα πρέπει να χορηγείται σε μωρό που θηλάζει κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες από τη γέννησή του, προκειμένου να εμπεδωθεί ο μητρικός θηλασμός.

    - Η πιπίλα δεν θα πρέπει να προσφέρεται ως υποκατάστατο τροφής στο μωρό όταν πεινάει. Μπορεί να δυσανασχετήσει έντονα και να δημιουργηθούν προβλήματα στη σίτισή του.

    - Μετά τα 2 έτη ζωής θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια ώστε το νήπιο να διακόψει τη χρήση της πιπίλας.

    Οι πιπίλες κατασκευάζονται από καουτσούκ ή σιλικόνη. Οι πιπίλες από καουτσούκ πρέπει να αντικαθίστανται όταν μετά από αρκετή χρήση αρχίζει το υλικό να κολλάει. Οι πιπίλες από σιλικόνη είναι πιο μαλακές και το υλικό δεν κολλάει μετά από πολλή χρήση. Εμφανίζουν όμως ρωγμές ειδικά όταν τα μωρά έχουν δοντάκια. Μόλις παρατηρηθούν ρωγμές στις πιπίλες σιλικόνης τότε αυτές θα πρέπει να αντικαθίστανται με καινούριες.
Το μητρικό γάλα αναγνωρίζεται ως ότι καλύτερο για την διατροφή του βρέφους και ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες, ως η καλύτερη δυνατή σίτιση του μωρού.