fbpx
801-11-29-900

Thilasmos_fade

 

  • Θερμιδική επάρκεια κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

    Οι περισσότερες γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη επιθυμούν να επανέλθουν στο πριν τη σύλληψη σύνηθες σωματικό τους βάρος και για το λόγο αυτό συχνά υποβάλλουν τον εαυτό τους σε αυστηρές δίαιτες. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του θηλασμού απαιτείται καθημερινά διαιτητική πρόσληψη τουλάχιστον 200 θερμίδων επιπλέον σε σχέση με αυτές που θα ήθελε η ίδια γυναίκα σε περίπτωση που δεν θήλαζε. Για το λόγο αυτό η παραγωγή του γάλακτος εξαρτάται κυρίως από την ενεργειακή πρόσληψη της μητέρας.

    Επιπρόσθετα, εάν ο θηλασμός διαρκέσει για περισσότερο από 3 μήνες ή εάν το σωματικό βάρος της θηλάζουσας μειωθεί κάτω από το ιδανικό για το ύψος της, τότε η πρόσληψη ενέργειας από την τροφή θα πρέπει να αυξηθεί ανάλογα. Το ίδιο συμβαίνει και εάν η θηλάζουσα πραγματοποιεί θηλασμό περισσότερων του ενός βρέφους ταυτόχρονα, όπως στην περίπτωση διδύμων. Για τον λόγο αυτό συστήνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού να μην επιδιώκεται απώλεια βάρους μεγαλύτερη των 2 κιλών μηνιαίως καθώς αυτό πιθανώς να έχει ως συνέπεια τη μείωση της παραγωγής του γάλατος.

    Επιπλέον δίαιτες χαμηλότερες από 1300 kcal πιθανώς να επιδράσουν αρνητικά τόσο στην παραγωγή γάλατος όσο και στη σύστασή του και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποθαρρύνονται.

  • Επάρκεια μητρικού γάλακτος.

    Όταν το βρέφος θηλάζει, δεν είμαστε ποτέ σίγουροι για το πόσο γάλα έχει πιει και αν αυτό είναι αρκετό. Δεν πρέπει όμως να ανησυχείτε, καθώς τα μωρά έχουν τον δικό τους τρόπο επικοινωνίας και μπορούν να μας περάσουν το μήνυμα ότι δεν έχουν χορτάσει.

    Ας δούμε μερικές από αυτές τις ενδείξεις:

    • Πολύ σημαντική ένδειξη κορεσμού του βρέφους σας, είναι όταν το βλέπετε να είναι ήρεμο και ευχαριστημένο μετά το γεύμα. Μπορεί όμως και να κάνει μια μικρή διακοπή λόγω κόπωσης κατά την ώρα του θηλασμού και μετά να επανέλθει στη συνέχιση του θηλασμού.

    • Πολύ ισχυρή ένδειξη είναι όταν το βλέπουμε να ανακτά το βάρος του. Μετά τις πρώτες δέκα ημέρες το μωρό σας θα πρέπει να παίρνει βάρος.

    • Όταν μετά τον θηλασμό αισθάνεστε το στήθος σας να είναι άδειο και μαλακό.

    • Μετά τις πρώτες μέρες από την γέννα, το μωρό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 κενώσεις ημερησίως, κιτρινωπού χρώματος και οι πάνες να είναι αρκετά βρεγμένες όταν τις αλλάζετε.

    Υπάρχουν όμως και ενδείξεις ότι το μωρό σας δεν σιτίζεται επαρκώς και μπορεί να χρειάζεται περισσότερο γάλα.

    Τέτοιες ενδείξεις είναι:

    • Όταν κατά την διάρκεια του θηλασμού ακούγονται διάφοροι ήχοι και ήχοι κατάποσης. Πιθανόν να μην πιάνει σωστά τη θηλή σας.

    • Όταν μετά από μια βδομάδα με δέκα ημέρες από την γέννα, το δέρμα του μωρού σας έχει κιτρινωπό χρωματισμό και παραμένει ρυτιδιασμένο.

    • Όταν το μωρό σας γκρινιάζει και κλαψουρίζει αμέσως μετά το γεύμα.

    • Όταν το μωράκι σας είναι δείχνει συνεχώς ανήσυχο και κουρασμένο.

  • Τα γάλατα της 1ης βρεφικής ηλικίας:

    • Προσαρμοσμένα ποσοτικά και ποιοτικά στις πρωτεΐνες του μητρικού γάλακτος
    • Περιέχουν νουκλεοτίδια, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού
    • Είναι εύπεπτα και εύκολα απορροφήσιμα από το πεπτικό σύστημα του μωρού λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε λακτόζη
    • Πολλά από αυτά περιέχουν πρε-βιοτικά και προ-βιοτικά τα οποία συμβάλουν στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.
    • Τέλος είναι εμπλουτισμένα με LC-PUFA τα οποία συμβάλουν στην σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.

    Τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του, το μωράκι σας πρέπει να σιτίζεται αποκλειστικά με γάλα. Από τον 6ο μήνα της ζωής του όμως, οι ανάγκες του βρέφους σε ασβέστιο, σίδηρο, μέταλλα είναι αυξημένες και πρέπει να προστεθούν και άλλες τροφές. Παρ’ όλα αυτά όμως και κατά την 2η βρεφική ηλικία το γάλα εξακολουθεί να διαδραματίζει ένα καθοριστικό ρόλο στη διατροφή του βρέφους σας, είτε αυτό χορηγείται από το στήθος σας, είτε από το μπιμπερό σαν γάλα σκόνης.
    Απογαλακτισμός (6-12 μηνών) Μέχρι και τον 6ο μήνα ζωής του μωρού σας, το μητρικό γάλα από μόνο του ή σε συνδυασμό με ένα γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας μπορεί να καλύψει επαρκώς τις διατροφικές ανάγκες του μωρού σας. Μετά τον 6ο μήνα ζωής, οι αυξανόμενες ανάγκες του μωρού σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι διαφορετικές και η αποκλειστική σίτιση με γάλα δε μπορεί να καλύψει πλήρως αυτές τις ανάγκες για μια υγιή ανάπτυξη.

    Μετά τον 6ο μήνα της ζωή του μωρού, οι ανάγκες σε σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες αυξάνονται συνεχώς.

    Έτσι ο απογαλακτισμός εξυπηρετεί διάφορες ανάγκες όπως:
    • Την κάλυψη σε αυτή την ηλικία των αυξημένων ενεργειακών αναγκών που θα εξασφαλίσουν τη ομαλή του ανάπτυξή
    • Την δοκιμή νέων τροφών διαφορετικής σύστασης, γεύσης και αρώματος.
    • Την προαγωγή λειτουργιών όπως η μάσηση και η κατάποση.

    Πριν από την ηλικία των 5 – 6 μηνών τα μωρά δεν είναι σε θέση να έχουν τον απαραίτητο έλεγχο και το συντονισμό της γλώσσας και των μυών του στόματος. Οι ενέργειες αυτές είναι απαραίτητες για τη μάσηση και την κατάποση.Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να προστεθούν στη διατροφή του μωρού και άλλες τροφές.

    Έτσι μπορούμε να προσθέσουμε από τον:

    • 6ο – 7ο μήνα: Κρέμα ρυζάλευρου . Λαχανικά (όπως καρότο, πατάτα, κολοκυθάκι, σέλινο) Φρούτα (όπως μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μπανάνα), Άλλα δημητριακά Κοτόπουλο, κρέας.

    • 8ο – 12ο μήνα: Άλλες μαλακές τροφές, όπως είναι τα μακαρόνια, το τυρί, το γιαούρτι, τα φασόλια.

    • 12ο μήνα: Άλλες τροφές
  • Διατροφή με Μπιμπερό.

    Όταν ο θηλασμός του μωρού σας είναι πραγματικά ανέφικτος ή το γάλα σας δεν επαρκεί τότε η μόνη λύση είναι να αρχίσετε διατροφή με μπιμπερό.
    Εάν το μωρό σας είναι από 0 έως 5 μηνών τότε θα του δώσετε γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας, ενώ αν είναι από 6 έως 12 μηνών, τότε θα πρέπει να του δώσετε γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας.
  • Προετοιμασία στήθους για το θηλασμό.

    Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για το θηλασμό ακόμη και πριν από τον τοκετό. Είτε το σκέφτεστε είτε όχι, το σώμα σας προετοιμάζεται για το θηλασμό στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο στήθος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επαρκής προετοιμασία για τις περισσότερες γυναίκες. Αποφεύγετε να τρίβετε τις θηλές σας καθώς αυτή η πρακτική ενδεχομένως να σας βλάψει και να κάνει τον θηλασμό δύσκολο. Μαθαίνοντας το μωρό σας την σωστή θέση θηλασμού από την αρχή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προκειμένου να αποφευχθεί ο πόνος. Υπάρχουν διάφορα προϊόντα τα οποία βοηθούν να γίνει ο θηλασμός πιο άνετος και πιο βολικός αλλά σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται η αγορά τους.
  • Μαστίτιδα. Συμπτώματα και αντιμετώπιση.

    Η μαστίτιδα είναι μικροβιακή μόλυνση κάποιου λοβού του αδένα του στήθους. Τα συμπτώματα συνήθως είναι η σκλήρυνση του μολυσμένου σημείου αλλά και υψηλός πυρετός καθώς και αίσθημα κόπωσης. Με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, εάν τα συμπτώματα κρατάνε περισσότερο από μια ημέρα, θα σας χορηγηθεί θεραπεία συμβατή με τον θηλασμό ο οποίος δεν θα πρέπει να διακόπτεται λόγω της μαστίτιδας.
  • Εναλλαγή των μαστών κατά τον θηλασμό

    Μην περιορίζετε τη διάρκεια των ταϊσμάτων του μωρού σας σε ένα προκαθορισμένο αριθμό λεπτών σε κάθε στήθος. Αφήστε το μωρό σας να τελειώσει τον πρώτο μαστό πριν από τη μετάβαση στην άλλη πλευρά. Αυτό δίνει το μωρό την ευκαιρία να λάβει όλα τα υψηλής θρεπτικής αξίας συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Αφήστε το μωρό στο πρώτο στήθος μέχρι να μειωθεί η ένταση της κατάποσης. Όταν το πιπίλισμά του επιβραδύνεται αλλάξτε το πλευρά και αν χρειαστεί επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία.
  • Εξαγωγή γάλακτος με θήλαστρο.

    Προετοιμάστε το στήθος σας με ένα ζεστό μπάνιο στήθους η με ζεστές κομπρέσες και συνεχίστε με απαλό μασάζ ακολουθώντας τη φορά που έχουν οι γαλακτοφόροι αδένες ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμό. Φροντίστε να μην χρησιμοποιείτε το θήλαστρο για πολύ ώρα στην ίδια θηλή αλλά για λίγα λεπτά έχοντας πάντα προετοιμάσει το στήθος με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω.
Το μητρικό γάλα αναγνωρίζεται ως ότι καλύτερο για την διατροφή του βρέφους και ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες, ως η καλύτερη δυνατή σίτιση του μωρού.