9 tips για να κάνεις ασφαλές το σπίτι…τώρα που ξεκίνησε “τις εξερευνήσεις”.
Ίσως πάλι αυτή η έντονη επιθυμία του “θέλω να τα δοκιμάσω όλα” να έχει αρχίσει από πολύ νωρίτερα, τώρα όμως ήρθε η εποχή που φτάνει πράγματα, δεν στέκεται εκεί που το αφήνεις, δεν σε “ακούει” πάντα και κινείται βολίδα.Για αυτό το λόγο η καλή μανούλα θα μεριμνήσει για άλλη μια φορά πριν μας βρει κανένα κακό:
1. Door Stop & Door Lock
Τοποθετείστε σφήνες στις πόρτες για να μην κλείνουν απότομα, αλλά για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο προτιμήστε ειδικά προστατευτικά που εφαρμόζουν πάνω στην πόρτα και δεν την αφήνουν να κλείσει εντελώς. Επίσης, στην αγορά θα βρείτε και ειδικά προστατευτικά που δεν “αφήνουν” πόρτες, συρτάρια, ντουλάπες να ανοίξουν αλλά μόνο εφόσον τα απασφαλίσει ένα ενήλικο χέρι.
2. Φάρμακα
Τοποθετείστε το κουτί που φυλάσσετε όλα τα φάρμακα του σπιτιού σε ένα ψηλό ντουλάπι. Ακόμα και αν χρησιμοποιείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή καθημερινά ή μια περίοδο, συνηθίζετε να τοποθετείτε τα χάπια σας σε ένα ψηλότερο σημείο από αυτό που μπορεί να φτάσει, π.χ. πάνω στο ψυγείο ή σε ένα μικρό ραφάκι.
3. Σακούλες
Είτε πλαστική, είτε χάρτινη, η σακούλα μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που φαντάζεστε. Έχουν καταγραφεί περιστατικά ασφυξίας από την χρήση σακούλας στο κεφάλι μικρών παιδιών ή ανάλογα και με το μέγεθός της, είναι δυνατό να καταποθεί μέρος της.
Συγκεντρώστε όλες τις σακούλες σας σε μέρος που να βρίσκεται μακρυά από την λιλιπούτεια περιέργεια.
4. Καλώδια
Υπάρχουν κάποιες γωνιές του σπιτιού που συγκεντρώνουν πληθώρα καλωδίων, όπως π.χ. πίσω από την τηλεόραση, κοντά σε πολύμπριζα. Για ένα μωρό που μπουσουλάει, αυτό είναι όχι μόνο εύκολος αλλά και επικίνδυνος στόχος.
Δέστε με μικρά σχοινάκια ή κορδέλες τα καλώδια έτσι ώστε να μην κρέμονται. Αν καταφέρετε να τα “κρύψετε” με μια αυτοσχέδια κατασκευή ή χρησιμοποιώντας ειδικά κανάλια, δεν ξέρετε πόσες στιγμές αγωνίας θα γλιτώσετε.
5. Κλιπ τουαλέτας
“Ένας σωστός εξερευνητής δεν έχει όρια και φραγμούς και ανιχνεύει τα πιο δύσβατα μέρη.”
Έτσι τα μικρά μας! Να είστε σίγουρες ότι το “μικρόβιο” της εξερεύνησης θα τους οδηγήσει και στην τουαλέτα για να συναντήσουν εκεί όλα τα άλλα μικρόβια.
Υπάρχουν ειδικά κλιπ που εφαρμόζουν στην τουαλέτα και συγκρατούν το καπάκι της.
-Tip: Με ένα “Door Lock” στην πόρτα της τουαλέτας…σώθηκες!
6. Πρίζες
Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε ειδικά καλύμματα σε όλες τις πρίζες του σπιτιού ή τουλάχιστον σε αυτές που βρίσκονται στο ύψος του. Οι μικροί εξερευνητές πάντα αναρωτιούνται τι να υπάρχει μέσα σε αυτές τις μικρές τρυπούλες.
7. Μαγνητάκια ψυγείου
Θα αναρωτιέστε! Και όμως, μερικά από αυτά τα πολύχρωμα παιχνιδάκια που τραβούν την προσοχή των παιδιών και βρίσκονται στον πιο πολυσύχναστο χώρο του σπιτιού, είναι μικρά και εύκολα στην κατάποση. Τοποθετείστε τα στο ύψος που πρέπει και μείνετε απολύτως ήσυχη.
8.Καθαριστικά
Φροντίστε να αποθηκεύσετε όλα σας τα καθαριστικά σε ένα μέρος που να στερείται εύκολης πρόσβασης από τα μικρά παιδιά. Οι μικροί εξερευνητές που θα θέλουν να δοκιμάζουν τη γεύση της χλωρίνης και της παρκετίνης, θα δυσκολευτούν να βρουν κάτι αν εσείς δεν τα τοποθετήσετε στα “κάτω” ντουλάπια.
9. Γωνίες
Όπου υπάρχει γωνία (τραπέζι, καρέκλα, πάγκος, σκάλα, κα) είναι δυνητικό σημείο συνάντησης αυτού με το κεφάλι του παιδιού. Για αυτό τα ειδικά προστατευτικά που εξασφαλίζουν μια καμπυλότητα, θα σας σώσουν από τέτοιου είδους περιπέτειες.
Μια λύση που εφαρμόζουν πολλές οικογένειες είναι το “απαγορευμένο ντουλάπι”, το οποίο αν κλειδώνει κιόλα…ακόμα καλύτερα!