Φυσιολογικός τοκετός Vs Καισαρικής.
Η διαδικασία της γέννησης είναι μια όμορφη και φυσική περίσταση για την οποία υπάρχουν επιλογές, όσον αφορά τον τοκετό. Μια γυναίκα μπορεί να έχει είτε ένα φυσιολογικό τοκετό (κολπικό), είτε μια καισαρική, επιλογές τις οποίες θα πρέπει να συζητήσει με τον γιατρό της. Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε αυτές τις πολύ διαφορετικές μεθόδους τοκετού;
Πριν πάρετε μια απόφαση, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με τις μεθόδους τοκετού και τι μπορεί αυτές να σημαίνουν για εσάς και το μωρό σας, καθώς υπάρχει μια σειρά από κινδύνους που συνδέονται με τα δύο είδη των γεννήσεων, και δεν υπάρχουν καθολικά σωστές απαντήσεις. Δε θα πρέπει να ξεχνάτε πως η γέννηση είναι μια διαφορετική εμπειρία για κάθε γυναίκα.
Φυσιολογικός/κολπικός τοκετός
- Πλεονεκτήματα
Γεννώντας με κολπικό τοκετό, οι γυναίκες μπορούν να αναμένουν μια συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο και ταχύτερη ανάρρωση/αποκατάσταση, καθώς ο κολπικός τοκετός δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Ο κολπικός τοκετός είναι επίσης λιγότερο επικίνδυνος και ο κίνδυνος θνησιμότητας για τις μητέρες είναι πολύ χαμηλότερος στο φυσιολογικό τοκετό.
Για το μωρό, υπάρχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα. Ο κολπικός τοκετός βοηθά το μωρό να έρθει στον κόσμο όταν αυτό είναι έτοιμο και όταν πια έχει ολοκληρωθεί η ωρίμανση και η ανάπτυξή του. Ταυτόχρονα ο φυσιολογικός τοκετός συμβάλλει στην αποβολή των αμνιακών υγρών από τους πνεύμονες του μωρού και στην πρόσληψη προστατευτικών βακτηρίων που το βοηθούν να σχηματίσει ένα πιο ισορροπημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Μειονεκτήματα
Επειδή η κολπική γέννηση εξαρτάται περισσότερο από το σώμα της μητέρας, δεν υπάρχει πραγματικά ένας τρόπος για να προγραμματίσει κανείς τον τοκετό και τη γέννα. Έτσι, η μητέρα μπορεί να αισθανθεί περισσότερο άγχος και ανασφάλεια. Ο φυσιολογικός τοκετός αυξάνει επίσης τον κίνδυνο της ακράτειας για τη μητέρα, καθώς και τα σεξουαλικά προβλήματα κατά τους πρώτους (λίγους) μήνες μετά την γέννηση. Για το μωρό, αντίστοιχα, αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού κατά τη γέννηση.
Καισαρική
- Πλεονεκτήματα
Η ικανότητα προγραμματισμού ενός τοκετού μέσω καισαρικής μπορεί να καθησυχάσει τη μητέρα καθώς ξέρει ακριβώς την ημερομηνία που θα γεννήσει. Οι γυναίκες που αποφασίζουν να γεννήσουν με καισαρική είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα ακράτειας και δεν θα υποστούν τα ίδια σεξουαλικά προβλήματα με τις γυναίκες που γεννούν με κολπικό τοκετό. Από την άλλη, το μωρό είναι λιγότερο πιθανό να υποστεί κάποιο τραυματισμό κατά τη διαδικασία της γέννησης.
- Μειονεκτήματα
Καθώς ο τοκετός με καισαρική δεν πραγματοποιείται συνήθως όταν το μωρό είναι έτοιμο να έρθει, υπάρχει η πιθανότητα πρόωρου τοκετού εάν οι ημερομηνίες της κύησης δεν έχουν υπολογιστεί σωστά. Όντας μια χειρουργική διαδικασία, στην καισαρική υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ζημιά στα όργανα της μητέρας, καθώς και αυξημένη απώλεια αίματος ή/και επιπλοκές από την αναισθησία. Η μητέρα είναι επίσης πιο επιρρεπής σε μολύνσεις και σε θρομβώσεις του αίματος. Υπάρχει ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας για τη μητέρα και δύο φορές μεγαλύτερος κίνδυνος για βρεφική θνησιμότητα.
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, η μητέρα μπορεί να υποφέρει από μειωμένη λειτουργία του εντέρου. Επίσης η καισαρική απαιτεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα νοσηλείας και αποκατάστασης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές με το θηλασμό και να αυξήσει την πιθανότητα κατάθλιψης μετά τον τοκετό.
Επειδή η γέννηση ενός μωρού είναι μια βαθιά προσωπική εμπειρία που ποικίλλει από άτομο σε άτομο, θα πρέπει να επιλέξετε τη διαδικασία που σας ταιριάζει καλύτερα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να καταλήξετε στη σωστή απόφαση, λαμβάνοντας όμως υπόψη όλους τους κινδύνους και τα οφέλη της κάθε μεθόδου.