Tρόποι για να αξιοποιήσετε την τεχνολογία ως γονείς.
H τεχνολογία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα ανθρώπινα χέρια που αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να προσφέρει πολλά. Για αυτούς που σκέφτονται να αποκτήσουν το ρόλο του γονέα ή το έχουν κάνει ήδη η τεχνολογία είναι με το μέρος τους.
- Βρείτε παρακάτω ορισμένες δυνατότητες που μπορείτε να αξιοποιήσετε μέσα από το tablet και το smartphone σας:
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
– Υπάρχουν εφαρμογές (Apps), που μπορούν να κάνουν πιο διασκεδαστική την περίοδο κύησης της νέας μαμάς, παρέχοντας ενημέρωση για την πρόοδο του εμβρύου, για τις συνθήκες και τα νέα δεδομένα που θα συναντήσει η μέλλουσα μανούλα, αλλά και tips που έχουν σχέση για παράδειγμα με τις διατροφικές συνήθειες, την προετοιμασία για το μαιευτήριο, κ.α , όπως η “Ovia Pregnancy tracker“, η “Pregnancy+“, και η “Pregnancy Week by Week“.
Γιατί λοιπόν να μην το εκμεταλλευτείτε;
Τους πρώτους μήνες
– Οι πρώτοι μήνες του βρέφους συνοδεύονται με πολλές απορίες σχετικά με την ανάπτυξή του και εφαρμογές που προορίζονται για τους νέους γονείς εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό, όπως η “Ovia Parenting“, η “The Wonder Weeks” και η “Baby+-“.
– Επίσης, εφαρμογές όπως το “Baby Manager“, το “Feed Baby – Baby Tracker” και το “Baby Daybook” μπορούν να βοηθήσουν στην οργάνωση του χρόνου όσον αφορά στο μωρό, καθώς οι υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί, αλλά ο χρόνος παραμένει αμείλικτος.
– Μια άλλη καλή προσθήκη στην λίστα των εφαρμογών σας είναι αυτές που αποσκοπούν στην διασκέδαση του μωρού σας όπως “Οι Ήχοι των Ζώων” και τα “Κλασσικά Παραμύθια“.
Προσοχή: σε οποιαδήποτε περίπτωση, αποφύγετε την οπτική επαφή του βρέφους με την οθόνη του κινητού.
Για να διασκεδάσετε μαζί με τα παιδιά σας
Όσοι είναι γονείς μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι το παιδί τους γνωρίζει καλύτερα πώς λειτουργεί το κινητό τους σε σχέση με τους ίδιους!
Πώς μπορούμε όμως να μετατρέψουμε την χρήση της τεχνολογίας σε εποικοδομητική ώρα διασκέδασης και εκμάθησης για όλη την οικογένεια;
Μέσα από τα παιχνίδια
– Παιχνίδια-εφαρμογές όπως το “Μαθαίνω την Αλφαβήτα“, “Μαθαίνω τους αριθμούς” και το “DragonBox” δείχνουν στα παιδιά τον τρόπο να πληκτρολογούν, τους διδάσκουν να διαβάζουν, και τους μαθαίνουν τους αριθμούς.
– Μια άλλη κατηγορία παιχνιδιών είναι αυτά που διευρύνουν την φαντασία ή οξύνουν την παρατηρητικότητά τους, όπως το “Spot it: Find the Difference for toddlers“, το “Coloring book“, το “Toddler games for 2-5 years old” κ.ο.κ.
Μέσα από τη μουσική
Το διαδίκτυο αποτελεί μια μεγάλη “δεξαμενή” μουσικής.
– Βρείτε και ακούσετε παρέα με τα παιδιά σας διαφορετικά είδη μουσικής, χορέψτε τα και μάθετε τους στίχους των τραγουδιών αναζητώντας τους στο διαδίκτυο.
– Μια ιδέα που θα ενθουσιάσει τους μικρότερους είναι να αναζητήσετε τα τραγουδάκια που μαθαίνουν στον παιδικό σταθμό και εκείνα που ‘πρόβαραν’ για την γιορτή στον παιδικό σταθμό, αφού τους είναι οικεία.
– Μη ξεχάσετε στο τέλος να φτιάξετε μια λίστα από τραγούδια για τις διαδρομές με το αυτοκίνητο και τα παιδικά πάρτι“.
Επικοινωνήστε με συγγενείς που βρίσκονται μακριά
Μια όμορφη κίνηση είναι να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε εργαλείο τεχνολογίας προτιμάτε – social media, γραπτά μηνύματα, βιντεοκλήσεις – για να “φέρετε” κοντά τα παιδιά σας με τους παππούδες τους ή άλλα μέλη της οικογένειας που πιθανόν δεν μένουν στην ίδια πόλη ή χώρα με εσάς. Δεν συγκρίνεται φυσικά με την άμεση επαφή, αλλά μπορείτε με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό σας τηλέφωνο να τους κάνετε μέρος της καθημερινότητας σας.
Προσοχή! Δεν συνίσταται η χρήση της οθόνης στα μωρά κάτω των 18 μηνών σύμφωνα με τους παιδιάτρους και όχι για περισσότερο από μια ώρα για τα νήπια 2-5 ετών.
Η τεχνολογία έχει να μας προσφέρει πολλά θετικά. Ως γονείς δεν πρέπει να την φοβάστε, αλλά να την χρησιμοποιείτε με σύνεση για να μάθουν και τα παιδιά σας την σωστή χρήση της.
(*Το άρθρο έχει σκοπό να δώσει μερικές προτάσεις και όχι να διαφημίσει.)