Σωστές διατροφικές συνήθειες μιας εγκύου.
Χωρίς αμφιβολία, ένα θρεπτικό, καλά ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό που σύντομα θα φέρετε στον κόσμο. Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη για ένα υγιές μωρό. Δεν έχει σημασία πόσες εβδομάδες ή μήνες σας έχουν απομείνει μέχρι την ημερομηνία τοκετού, καθώς δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να ξεκινήσετε!
Το να προμηθεύσετε το σώμα σας με ένα γευστικό μείγμα από θρεπτικά τρόφιμα μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητά σας, να σας κρατήσει υγιή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να ανοίξει το δρόμο για έναν εύκολο τοκετό. Για τους λόγους αυτούς δεν είναι λίγες οι γυναίκες που απευθύνονται σε κάποιον ειδικό για τη διατροφή τους όταν αντιλαμβάνονται ότι περιμένουν παιδί ή ακόμα και πριν το αντιληφθούν. Η διατροφή της εγκύου έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες και γιατρούς (διαιτολόγους, γυναικολόγους, παιδιάτρους κ.α.).
Πρόγραμμα διατροφής
Για να μπορέσει ένας ειδικός να σχεδιάσει σωστά το διατροφικό πρόγραμμα μιας εγκύου θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του:
- τις συνθήκες διαβίωσης της εγκύου,
- τις διατροφικές της συνήθειες,
- τυχόν τροφικές δυσανεξίες,
- την ψυχική και συναισθηματική της κατάσταση,
- τον τόπο μόνιμης κατοικίας της,
- το οικογενειακό ιστορικό της,
- το μορφωτικό της επίπεδο και
- το οικονομικό της υπόβαθρο.
– Τι να προτιμήσεις
Κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό οξύ, βιταμίνες, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, ενέργεια και πρωτεΐνη. Έτσι η απόφαση μιας εγκύου να ενσωματώσει στο πρόγραμμα διατροφής της λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, πρωτεΐνες και άλλες σοφές διατροφικές επιλογές, πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δίνει στο μωρό τη δυνατότητα για ένα δυνατό ξεκίνημα στη ζωή του.
– Τι να προσέξεις
Από την άλλη υπάρχουν και τροφές που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Για το λόγο αυτό πρέπει η έγκυος, προτού καταναλώσει κρέας, να είναι βέβαιη πως είναι πολύ καλά ψημένο, έτσι ώστε να αποφευχθεί η έκθεση σε τοξοπλάσμωση, σαλμονέλα και άλλα επιβλαβή βακτήρια και να καταναλώνει ημερησίως φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Επιπρόσθετα θα πρέπει να αποφύγει το κάπνισμα, τη χρήση ναρκωτικών και την κατανάλωση αλκοόλ, να μειώσει ή να εξαλείψει από τη διατροφή της καφεϊνούχα και αεριούχα ποτά (καφέ, σόδα), και να διατηρήσει ένα λογικό πρόγραμμα άσκησης σε όλη την εγκυμοσύνη, αφού πρώτα συμβουλευτεί το γιατρό της.