Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις της εγκύου.
Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις και οι εναλλαγές της διάθεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συχνό φαινόμενο σε μια γυναίκα, λόγω των ορμονικών αλλαγών που επηρεάζουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών (χημικοί αγγελιοφόροι του εγκεφάλου) και το ευρύ φάσμα των συναισθημάτων. Κάθε γυναίκα αντιδρά διαφορετικά σε αυτές τις αλλαγές.
Μερικές μητέρες βιώνουν αυξημένες εναλλαγές στα συναισθήματά τους, τόσο καλές όσο και κακές, ενώ άλλες αισθάνονται περισσότερο κατάθλιψη ή άγχος.
Οι πιο πολλές γυναίκες εμφανίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
1ο τρίμηνο: απότομες αλλαγές της διάθεσης (από την 6η έως και τη 10η βδομάδα),
2ο τρίμηνο: ήπιες εναλλαγές συναισθημάτων και ψυχολογικών μεταπτώσεων,
3ο τρίμηνο: εμφανίζουν και πάλι τα ίδια συμπτώματα πιο αυξημένα καθώς πλησιάζει η ώρα του τοκετού.
Η εγκυμοσύνη για πολλές γυναίκες μπορεί να είναι μια αγχωτική και συνάμα δύσκολη περίοδος, εκτός από ευχάριστη. Γενικά, μπορεί από τη μια να είναι ενθουσιασμένες με τη σκέψη ότι θα αποκτήσουν ένα μωρό σύντομα, και στη συνέχεια μπορεί να αρχίσουν να αναρωτιούνται για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν. Πολλές, επίσης, ανησυχούν για το αν θα είναι καλές μαμάδες, αν το μωρό θα είναι υγιές, για την οικονομική επιβάρυνση που θα έχει ο ερχομός ενός παιδιού και πώς το γεγονός αυτό θα επηρεάσει την μελλοντική, οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους.
Από τι προκαλούνται;
Οι μεταβολές στη διάθεση μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκληθούν από άγχος, κόπωση, αλλαγές στον μεταβολισμό, ή από την αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Οι σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μιας γυναίκας μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών, που ρυθμίζουν τη διάθεση. Είναι σημαντικό όμως να καταλάβετε ότι δεν είστε οι μόνες. Οι εναλλαγές της διάθεσης είναι απλώς μια άλλη πτυχή της εμπειρίας της εγκυμοσύνης. Γνωρίζοντας ότι αυτό που βιώνετε είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο, μπορεί να σας βοηθήσει και να το αντιμετωπίσετε.
Πώς θα βοηθήσω τον εαυτό μου;
Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τρόπους για να διαχειριστείτε τα επίπεδα του στρες σας και των ψυχολογικών σας μεταπτώσεων:
- Ύπνος: Κοιμηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε.
- Ξεκούραση: Κάνετε ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να χαλαρώσετε.
- Άσκηση: Εφαρμόστε τακτική σωματική δραστηριότητα.
- Διατροφή: Τρώτε σωστά.
- Περάστε χρόνο με το σύντροφό σας.
- Πηγαίνετε μια βόλτα.
- Ψυχαγωγία: Δείτε μια ταινία με έναν φίλο/η.
- Μην είστε τόσο σκληρή με τον εαυτό σας.
- Δοκιμάστε μια τάξη γιόγκα ή διαλογισμού για εγκύους.
- Πηγαίνετε για μασάζ και υπηρεσίες χαλάρωσης και περιποίησης.