Πως θα βοηθήσω το επιθετικό παιδί μου (μέρος β’).
Αφού ανακαλύψαμε 5 τρόπους για να βοηθήσουμε το παιδί μας όταν εκδηλώνει επιθετικές συμπεριφορές, συνεχίζουμε με άλλες 6 συμβουλές που θα μας διευκολύνουν να χειριστούμε μια τέτοια κατάσταση.
6. Ακόμα και αν το παιδί μπορεί να επικοινωνεί με μεγάλη ευχέρεια, το νευρικό του σύστημα εξακολουθεί να εξελίσσεται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να ρυθμίσει πλήρως την έκφραση των συναισθημάτων του και εκεί μας δίνεται η τέλεια ευκαιρία για να το προσεγγίσουμε και να κατευθύνουμε την σκέψη του λέγοντας: “Είναι λογικό να έχεις θυμώσει, αλλά δεν είναι λογικό να χτυπάς” ή “Σε βλέπω θυμωμένο. Αν θέλεις να χτυπήσεις κάτι, μπορείς να χτυπήσεις το μαξιλάρι σου”.
Μια φράση που αποδεδειγμένα ανακουφίζει τον ψυχισμό του εκείνη την στιγμή είναι η εξής: “Αν θέλεις κάτσε ένα λεπτό να ηρεμήσεις. Η μαμά είναι εδώ αν θελήσεις μια αγκαλιά ή κάποια βοήθεια”.
Με ηρεμία (όση μας απομένει) λέμε σταθερά: “Δεν θα σε αφήσω άλλο να με χτυπάς, θα σε βάλω στην καρέκλα σου/θα σε κρατάω/θα σε αγκαλιάσω μέχρι να ηρεμήσεις και μετά μπορούμε να μιλήσουμε.
“Καταλαβαίνω ότι νιώθεις χάλια/θυμωμένος/στεναχωρημένος, αλλά καλύτερα είναι να …..(προτείνουμε την σωστή συμπεριφορά).