Πώς νοιώθει ο “νέος μπαμπάς”;
Η ψυχολογία του νέου μπαμπά μπορεί να επηρεαστεί τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά από αυτή. Οι άνδρες, όπως και οι γυναίκες, κουβαλούν τις δικές τους «συναισθηματικές αποσκευές» καθώς και τους απόηχους από τις φαντασιώσεις της παιδικής τους ηλικίας σχετικά με τους μηχανισμούς και τη σημασία της εγκυμοσύνης, της γέννας, και της πατρότητας/μητρότητας. Το πώς ο νέος πατέρας αντιλαμβάνονταν κατά την παιδική ηλικία τους δικούς του γονείς, μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα συναισθήματά του στη παρούσα φάση, που ο ίδιος είναι γονέας.
Για τους νέους μπαμπάδες, η γέννηση του μωρού δεν επιφέρει αλλαγές στην εσωτερική τους κατάσταση (σωματικές), αν και είναι πιθανό να βιώσουν κάποια από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Το γεγονός όμως (της γέννησης) προκαλεί φυσικές αλλαγές στον τρόπο που αισθάνονται, καθώς βασίζονται τόσο στην έκθεση των συναισθημάτων της συντρόφου τους, όσο και στα συναισθήματα που τους δημιουργεί το ίδιο το μωρό.
Αντιλαμβάνονται πλέον πως το παιδί που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα είναι κομμάτι/προέκταση του εαυτού τους και αρχίζουν να βιώνουν συναισθήματα στοργής, προστασίας και αγάπης. Η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλεί έντονα συναισθήματα, ακόμη και σε έναν άνδρα που έχει ήδη παιδιά. Ουσιαστικά, του παρέχει μια ακόμα ευκαιρία για να σκεφτεί “τι είδος πατέρα” είναι (για τα παιδιά που ήδη έχει), καθώς και την αύξηση της ευθύνης που αντιμετωπίζει τώρα.
“Μα τι του συμβαίνει;“
- Για έναν πατέρα είναι δύσκολο να παραδεχτεί ανοιχτά ότι έχει ανησυχίες, φόβους και ίσως αμφιθυμία σχετικά με τη γέννηση του παιδιού του, όμως αυτά τα συναισθήματα είναι σχεδόν καθολικά. Το ίδιο ισχύει και για την μητέρα. Έτσι, η σχέση ανάμεσα στον πατέρα και τη σύντροφό του μπορεί να αλλάξει, όσον αφορά την πλευρά του πατέρα.
- Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και πριν από αυτή, ίσως είχε την αίσθηση ότι μπορούσε να προβλέψει τις αντιδράσεις της συντρόφου του. Μετά τη γέννηση του παιδιού, όμως, οι ισορροπίες ανατρέπονται.
- Μπορεί επίσης να βιώσει σημαντικές συναισθηματικές αλλαγές και να αλλάξει η συμπεριφορά του απέναντι στη μητέρα.
Το να κατανοήσει ο “νέος μπαμπάς” τις κοινές ψυχολογικές αλλαγές που συμβαίνουν, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και μετά τη γέννηση του παιδιού, τον βοηθά να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του, τα συναισθήματά του και τις ευθύνες του απέναντι στη μητέρα και στο μωρό. Αυτή η αντίληψη είναι ικανή να εξομαλύνει τις εντάσεις που θα προκύψουν και να βοηθήσει τους νέους γονείς να εμβαθύνουν τη σχέση τους.