Μονογονεϊκή οικογένεια.
Η δημιουργία ή η κατ’ ανάγκη ύπαρξη μιας μονογονεϊκής οικογένειας μπορεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής ενός ανθρώπου. Φαινομενικά, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες ανατροφής ενός παιδιού μόνοι τους. Παρά το γεγονός αυτό όμως, θα πρέπει να ξέρετε πως υπάρχουν ή δημιουργούνται προβλήματα μοναδικά για αυτό τον τύπο οικογενειών.
Τα νούμερα.
Σε πολλές χώρες του κόσμου τα ποσοστά ύπαρξης μονογονεϊκής οικογένειας μπορεί να φτάνουν και το 25%. Στη χώρα μας το φαινόμενο αυτό δεν έχει λάβει ακόμα τόσο μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο τα ποσοστά χρόνο με το χρόνο αυξάνονται και για την Ελλάδα. Οι περισσότερες μονογονεϊκές οικογένειες προκύπτουν είτε από ένα διαζύγιο, είτε από φυσικά αίτια (θάνατο του ενός από τους γονείς), είτε από προσωπική επιλογή μιας γυναίκας ανύπαντρης να φέρει στο κόσμο και να αναθρέψει μόνη της ένα παιδί.
Το αποτέλεσμα.
Παρά το γεγονός ότι η μονογονεϊκή οικογένεια μπορεί να αποτελεί μια δραματική αλλαγή της ζωής ενός ατόμου ή να φαντάζει τελείως διαφορετική από τη ζωή που κάποτε το άτομο είχε ονειρευτεί ή φανταστεί ότι θα ζούσε, μπορεί ωστόσο να είναι λειτουργική. Ιδιαίτερα όταν αυτή δημιουργείται στον απόηχο ενός διαζυγίου. Τότε ο τύπος της μονογονεϊκής οικογένειας μπορεί να είναι πιο επιθυμητός, ως κατάσταση, από τον ταραχώδη γάμο που προηγήθηκε. Δεν είναι λίγοι οι μόνοι γονείς, οι οποίοι περιγράφουν την ικανοποίηση που αισθάνονται επειδή έχουν αφήσει πίσω τους την ένταση και τις διαφωνίες που αντιμετώπιζαν στον έγγαμο βίο τους και έχουν κάνει μια νέα ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Γονιός & εργασία.
Οι περισσότερες ανύπαντρες μητέρες σήμερα εργάζονται. Εάν δεν εργάζονταν ήδη από πριν (πριν από το διαζύγιο), οι περισσότερες εισέρχονται στον εργασιακό χώρο είτε κατά την περίοδο του διαζυγίου, είτε αμέσως μετά από αυτό. Έτσι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκες οικογένειες βλέπουν τις μητέρες τους να επιτυγχάνουν στον εργασιακό τομέα και συχνά αναπτύσσουν περισσότερο σεβασμό για αυτές. Τα παιδιά αυτά αποκτούν συνήθως μεγαλώνοντας μια διευρυμένη άποψη για το ότι οι γυναίκες μπορούν να επιτύχουν στη ζωή τους και τείνουν να έχουν ένα εκτεταμένο φάσμα επαγγελματικών ευκαιριών για τους εαυτούς τους, αργότερα στη ζωή τους.
Παρά το γεγονός ότι το εργασιακό χρονοδιάγραμμα μιας ανύπαντρης μητέρας/πατέρα μπορεί να μειώσει την ποσότητα του χρόνου που περνά με τα παιδιά της/του, αυτές οι ώρες που περνούν μαζί τείνουν να γίνονται πολύ πιο πολύτιμες για όλους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γονείς των μονογονεϊκών οικογενειών συχνά να αναπτύσσουν στενότερες σχέσεις με τα παιδιά τους σε σύγκριση με τους γονείς των παραδοσιακών οικογενειών, που αποτελούνται από δύο γονείς.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι:
Oι μονογονεϊκές οικογένειες ενδεχομένως να έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα από τις παραδοσιακές οικογένειες, ωστόσο όμως αποτελούν και αυτές κομμάτι της κοινωνίας μας και πρέπει να γίνονται αποδεκτές και σεβαστές από όλους.