Το μητρικό γάλα: πόσο διατηρείται & πώς θα το αποθηκεύσω.
Το μητρικό γάλα προσφέρει πολλά οφέλη, τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό και θεωρείται μια «βολική» επιλογή για τις νέες μητέρες. Αν πρέπει να επιστρέψετε στην εργασία σας, αλλά ωστόσο έχετε επιλέξει να θηλάζετε το μωρό σας ή θέλετε να δημιουργήσετε μια προμήθεια μητρικού γάλακτος για το διάστημα που λείπετε (και δεν μπορείτε να το ταΐσετε), η άντληση και αποθήκευση του γάλακτός σας είναι μια βιώσιμη επιλογή για να συνεχίσετε το θηλασμό. Το μητρικό γάλα είναι μια θρεπτική πηγή τροφής και θα πρέπει να ακολουθήσετε τις κατάλληλες οδηγίες αποθήκευσης για να εξασφαλίσετε ότι το μωρό σας θα τραφεί σωστά.
Πόσο διατηρείται το μητρικό γάλα;
Οι περισσότεροι γιατροί υποστηρίζουν πως το φρέσκο μητρικό γάλα, όταν αντλείται υπό καθαρές συνθήκες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια έως και τέσσερις ώρες μετά, σε θερμοκρασία δωματίου, και για 24 έως 48 ώρες όταν ψύχεται αμέσως μετά την άντληση. Σύμφωνα πάλι με την La Leche League International, το μητρικό γάλα μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο μετά την άντληση του έως και οκτώ ημέρες.
Πώς θα το αποθηκεύσω με ασφάλεια;
Αυτό το χρονικό πλαίσιο προϋποθέτει ότι το γάλα παραμένει στο πίσω μέρος του ψυγείου και ότι είναι αποθηκευμένο σε μπουκάλι από σκληρό γυαλί ή ειδικό σάκο αποθήκευσης του μητρικού γάλακτος.
Παραμένει αναλλοίωτο;
Όταν καταψύχεται αμέσως, το μητρικό γάλα μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, εφόσον η κατάψυξη θεωρείται ασφαλής για την αποθήκευση τροφίμων. Ωστόσο η κατάψυξη του μητρικού γάλακτος δεν διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής αξίας του γάλακτος καθώς αρκετά από τα ανοσολογικά συστατικά του αδρανοποιούνται από την κατάψυξη.
Τα οφέλη του θηλασμού για την υγεία του μωρού είναι τόσο σημαντικά, ώστε μια μητέρα που θηλάζει δεν πρέπει να διστάσει σε καμία περίπτωση να ταΐσει το μωρό της αποψυγμένο μητρικό γάλα όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.
Το ανθρώπινο μητρικό γάλα είναι απαραίτητο για το μωρό καθώς συμβάλει στη δημιουργία και ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Είναι σημαντικό για τους γονείς και τους φροντιστές να καταλάβουν το πώς θα πρέπει να χειρίζονται καλύτερα το μητρικό γάλα, ώστε να διατηρεί την πλήρη θρεπτική του αξία και να μην αναπτύσσει βακτήρια. Ο τρόπος που μια νέα μητέρα θα χειριστεί το μητρικό γάλα, μπορεί να κάνει σημαντική τη διαφορά, τόσο για την υγεία, όσο και για τη διατροφή του βρέφους.