5 μεγάλες αλήθειες βάζουν τέλος στις τύψεις κάθε γονέα.
Είναι φυσικό και λογικό να μην μπορείτε να κρατάτε πάντα τέλεια ισορροπία ανάμεσα σε όλα τα “πρέπει”, τα “καλό θα ήταν” και τα “οφείλω”, αλλά σίγουρα θα αισθανθείτε καλύτερα όταν ανακαλύψετε ότι ισχύουν αυτές οι 5 αλήθειες:
1. Θέλετε να ξεσπάσετε και να κλάψετε.
Το να είσαι γονιός, είναι μια βαθιά συναισθηματική και πνευματική διαδικασία στην οποία “δίνεις” εξετάσεις κάθε μέρα, χωρίς αργίες! Αν σε αυτό προστεθεί και η σωματική καταπόνηση από όλες τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, τότε η “έκρηξη κούρασης” σε όλα τα επίπεδα δεν είναι και σενάριο φαντασίας.
Αν, λοιπόν, νιώθετε ότι δεν αντέχετε άλλο, είναι καλύτερο να “πάρετε” το χρόνο σας και να αφήσετε το κλάμα να σας λυτρώσει. Με το κλάμα αποβάλλετε το στρες και την ένταση της στιγμής και πιστέψτε μας, το παιδί σας δεν θα σχηματίσει κακή εικόνα για σας, αρκεί μετά να του εξηγήσετε με ηρεμία.
2. Δεν απολαμβάνετε κάθε στιγμή με τα παιδιά σας.
Δεν έχουν αλλάξει τα συναισθήματά σας, η φροντίδα που τους δείχνετε και το κομμάτι του εαυτού σας που τους αφιερώνετε. Απλά, είναι αυτό που λέμε “είμαι και γω άνθρωπος” και δεν συμβαίνει να φαίνονται όλα ‘αγγελικά πλασμένα’…ναι, ναι, ακόμα και όταν αφορά τα γλυκά μας παιδάκια!
Αποδεχτείτε το δικαίωμά σας να ΜΗΝ θέλετε να ασχοληθείτε κάθε στιγμή με αυτά τα μικρά πλασματάκια που άλλες φορές είναι σαν να βγήκαν από παραμύθι και άλλες, …όχι!
3. H λέξη “ΟΧΙ” δεν προκαλεί παιδικούς τραυματισμούς.
Αυτή η μικρή και κατά τα άλλα συμπαθητική λεξούλα δεν τραυμάτισε ποτέ κανένα παιδάκι. Το να διδάσκει ένας γονιός κανονισμούς και να θέτει τα σωστά όρια, είναι απαραίτητο βήμα για την συναισθηματική και νοητική του ανάπτυξη. Δεν είναι εύκολο! Θα σας “δοκιμάζει” κάθε φορά, είτε με κλάματα, είτε τρέχοντας να βρει το δίκιο του σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας – κλασσική τακτική!
Επιμείνετε στα “όχι” σας και να είστε σίγουροι ότι κάνετε το καλύτερο για το παιδί σας, αφού έτσι του μαθαίνετε να σέβεται τα όρια και τα δικαιώματα των άλλων και αποτρέπετε το ενδεχόμενο να εξελιχθεί στο γνωστό μας “κακομαθημένο”.
4. Δεν χρειάζεται να “αγγίζετε την τελειότητα” πάντα .
Μη δείχνετε ότι είστε πάντα ο “super-τέλειος μπαμπάς” ή η”άψογη μαμά” που δεν κάνει λάθος.
Πρώτον, δεν είναι αλήθεια και δεύτερον, χάνετε την εξαιρετική ευκαιρία να του διδάξετε πώς να αξιοποιεί ένα ‘πάθημα’ ώστε να γίνεται ‘μάθημα’. Με αυτό τον τρόπο το ενθαρρύνετε να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να αντιμετωπίσει το επόμενο δίλημμα με γενναιότητα.
5. Αν βγείτε μια βόλτα δεν “εγκαταλείπετε” τα παιδιά σας.
Η ισορροπία σε όλα τα επίπεδα είναι προαπαιτούμενο για ένα υγιές ‘σπίτι’ και μια χαρούμενη οικογένεια. Είναι αλήθεια ότι μετά τον ερχομό των παιδιών σας έχετε αλλάξει πολύ, αλλά παραδεχτείτε ότι κάποιες επιθυμίες σας έμειναν εκεί και περιμένουν. Δεν θα είστε καλύτερος γονιός αν καθίσετε ένα ακόμα βράδυ μαζί με τα μικρά σας, αντί να επιλέξετε να απολαύσετε μια βόλτα με τον/την σύντροφό σας ή τους φίλους σας. Σταματήστε τις τύψεις και τις ενοχές και απολαύστε την ζωή σας σε όλες της τις εκδοχές!
Μη ξεχνάτε: Όσο καλύτερα “φροντίσετε” τον εαυτό σας, τόσο πιο ευχάριστο θα τον “προσφέρετε” στα παιδιά σας!