Μαστίτιδα: “Τι είναι” και “4 tips για να την αντιμετωπίσω”.
Η μαστίτιδα συνηθίζεται στις γυναίκες που θηλάζουν και η συχνότητά της ποικίλλει 3-20%. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων σημειώνεται κατά τις 6 πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, ωστόσο η μαστίτιδα μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή καθ’ όλη την περίοδο που μια μαμά θηλάζει το μωρό της.
Τι είναι;
Η μαστίτιδα είναι μικροβιακή μόλυνση κάποιου λοβού του αδένα του στήθους.
Πώς θα την καταλάβω;
Τα συμπτώματα της μαστίτιδας είναι χαρακτηριστικά. Αυτό που παρατηρείται, συνήθως, είναι η σκλήρυνση του μολυσμένου σημείου που είναι κόκκινο και ζεστό, αλλά και υψηλός πυρετός καθώς και αίσθημα κόπωσης και κατάπτωσης.
Τι να κάνω αν έχω τα συμπτώματα;
Κατ΄ αρχήν “Μην πανικοβάλεστε”!
Επικοινωνήστε άμεσα με τη μαία σας και φυσικά με τον γυναικολόγο σας. Το πιο σύνηθες, αν ο γιατρός σας το κρίνει, είναι να σας χορηγηθεί θεραπεία συμβατή με τον θηλασμό ο οποίος δεν θα πρέπει να διακόπτεται λόγω της μαστίτιδας.
Πώς θα την αντιμετωπίσω;
Πέρα από τις συμβουλές και την αγωγή που θα σας δώσει ο γιατρός σας, υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε μόνες σας και οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τον οργανισμό σας και να αντιμετωπίσετε τη μαστίτιδα γρηγορότερα.
1. Θηλάστε συχνά το μωρό σας, και μάλιστα ξεκινώντας από το μαστό που αισθάνεστε πιο γεμάτο σε γάλα ή πιο σκληρό.
2. Ξεκουραστείτε. Είστε αρκετά κουρασμένη από το απαιτητικό πρόγραμμα της φροντίδας του μωρού σας και κάθε λεπτό που του στερείτε τον ύπνο και τη χαλάρωση, δεν βοηθά το καταπονημένο σας σώμα.
3. Πιείτε νερό & Τραφείτε υγιεινά. Σίγουρα σας το έχουν τονίσει ξανά και ξανά από τη στιγμή που θηλάζετε. Ένας λόγος παραπάνω, λοιπόν, να εφαρμόσετε ένα υγιεινό πρόγραμμα αφού πρέπει να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να θεραπευτεί από την κατάσταση της μαστίτιδας.
4. Ανακουφιστείτε κάνοντας ζεστό ντους ή ζεστές κομπρέσες στο “πονεμένο” σημείο του μαστού.