Πώς βοηθά η κολύμβηση στην εγκυμοσύνη;
Για να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη, θα πρέπει να στοχεύετε στην τακτική σωματική άσκηση. Η κολύμβηση είναι μια ιδιαίτερα καλή άσκηση, καθώς το νερό μπορεί να σας βοηθήσει να υποστηρίξετε το επιπλέον βάρος σας, κάτι που μπορεί να σας ανακουφίσει, ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Πριν ξεκινήσετε όμως, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Το κολύμπι θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τη φόρμα σας, γεγονός που θα καταστήσει ευκολότερη την προσαρμογή σας στην εγκυμοσύνη. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα με τις αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα σας.
Το κολύμπι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν απαγορεύεται σε καμία περίπτωση, εκτός αν συντρέχουν κάποιοι ειδικοί λόγοι. Εκείνο που θα πρέπει να κάνετε προτού πάτε για μπάνιο είναι να φροντίσετε να διαλέξετε μια παραλία με καθαρά νερά, στην οποία θα έχετε εύκολη πρόσβαση και όχι κάποια απομονωμένη και ερημική ή μια πισίνα με όζον και όχι με χλώριο, καθώς το χλώριο μπορεί να βλάψει εσάς ή το έμβρυο. Το κολύμπι δημιουργεί θετικά συναισθήματα και ενισχύει την ψυχική χαλάρωση και ηρεμία της εγκύου. Παράλληλα το κολύμπι βοηθά στην:
- βελτίωση της κυκλοφορίας,
- ενίσχυση της καρδιάς και της αναπνευστικής λειτουργίας,
- αύξηση του μυϊκού τόνου και της δύναμης,
- οικοδόμηση μεγαλύτερης αντοχής,
- αποφυγή κατακράτησης υγρών,
- διαχείριση του σωματικού βάρους,
- απομάκρυνση της κόπωσης και
- διαχείριση και αντοχή των πόνων της γέννας.
Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν να αποφεύγετε να κολυμπάτε τις μεσημεριανές ώρες, να χρησιμοποιείτε απαραίτητα αντιηλιακό αφού βεβαιωθείτε πρώτα πως είναι κατάλληλο για εγκύους, να αλλάζετε μαγιό μόλις βγείτε από τη θάλασσα, αντικαθιστώντας το με ένα στεγνό και να έχετε πάντα κάποιον μαζί σας να σας συνοδεύει.
Αν δεν είστε έμπειρη κολυμβήτρια, θα πρέπει να αρχίσετε τα μπάνια σιγά-σιγά και σταδιακά χωρίς να κάνετε υπερβολές καταπονώντας τον εαυτό σας και κατά συνέπεια το μωρό. Εάν αισθανθείτε αδιαθεσία ή παρατηρήσετε ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως πόνο ή αιμορραγία θα πρέπει να διακόψετε το κολύμπι και να μιλήσετε με το γιατρό που σας παρακολουθεί.