“Το παιχνίδι είναι ο καλύτερος φίλος των παιδιών.” Να γιατί!
Πού βοηθά το παιχνίδι;
– Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη, διότι συμβάλλει στη γνωστική, τη σωματική, τη κοινωνική και τη συναισθηματική ευημερία των παιδιών. Παρά τα οφέλη που προκύπτουν για τα παιδιά και τους γονείς, ο χρόνος για ελεύθερο παιχνίδι έχει αισθητά μειωθεί για κάποια παιδιά.
– Επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους, αναπτύσσοντας παράλληλα τη φαντασία τους, την επιδεξιότητα, την φυσική, γνωστική και συναισθηματική τους δύναμη.
– Είναι, επίσης, σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθώς μέσα από αυτό τα παιδιά από πολύ νεαρή ηλικία συμμετέχουν και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους.
– Το παιχνίδι βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν νέες ικανότητες που οδηγούν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους και στην ανθεκτικότητα και ανεκτικότητα που θα τους χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις.
‘Ναι’ στο ενεργητικό παιχνίδι
1. Το μη κατευθυνόμενο παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να μάθουν πώς να εργάζονται σε ομάδες, να μοιράζονται, να διαπραγματεύονται, να επιλύουν συγκρούσεις και να αναπτύσσουν δεξιότητες αυτο-υπεράσπισης.
2. Επιτρέπει στα παιδιά να εξασκούν τις ικανότητές λήψης αποφάσεων, να κινούνται με το δικό τους ρυθμό, να ανακαλύπτουν τους δικούς τους τομείς ενδιαφέροντος, και τελικά να συμμετάσχουν πλήρως στα ενδιαφέροντα και το επάγγελμα που επιθυμούν να ακολουθήσουν.
3. Σε αντίθεση με την παθητική ψυχαγωγία, το παιχνίδι χτίζει ενεργά και υγιή σώματα, καθώς είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσει το παιδί τα επίπεδα της σωματικής του δραστηριότητας, κάτι που συμβάλει και στην επίλυση της επιδημίας της παχυσαρκίας.
Πάνω απ’ όλα όμως, το παιχνίδι αποτελεί για τα παιδιά χαρά και είναι κομμάτι της παιδικής ηλικίας.
Έχει αποδειχθεί ότι το παιχνίδι:
α) βοηθά τα παιδιά να προσαρμοστούν στο σχολικό περιβάλλον και ακόμη ότι
β) ενισχύει την ετοιμότητα για μάθηση των παιδιών, καθώς τα βοηθά να διαμορφώνουν συμπεριφορές και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
Το παιχνίδι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια της παιδικής ηλικίας, που προσφέρει στα παιδιά σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη και στους γονείς τη δυνατότητα να συναναστραφούν με τα παιδιά τους. Για αυτό, είναι επιτακτική η ανάγκη να εντάξουμε το παιχνίδι στην καθημερινότητα κάθε παιδιού αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σωστό αναπτυξιακό περιβάλλον για αυτό, σε συνδυασμό με την παροχή ευκαιριών για ακαδημαϊκό και κοινωνικό εμπλουτισμό.