Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης και πώς να σωθείς.
Μετά από μία εγκυμοσύνη και έναν τοκετό, είναι συχνό το φαινόμενο της επιλόχειας κατάθλιψης. Ποια είναι όμως τα σημάδια; Πώς θα ξέρετε πότε τα έχετε και τι πρέπει να κάνετε;
Μην αγχώνεστε, θυμηθείτε ότι:
1. Δεν είναι δυνατόν να έχετε όλα τα συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω ή ακόμα και τα περισσότερα από αυτά. Η επιλόχεια κατάθλιψη και το άγχος δεν είναι «ένα πακέτο» συμπτωμάτων που ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους. Μπορεί να έχετε μερικά από αυτά και άλλα να μην σας παρουσιαστούν ποτέ.
2. Πολλές είναι οι γυναίκες που μπορεί κατά καιρούς να νιώσουν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα για μια ή δύο ημέρες καθώς όλες μας έχουμε κακές ημέρες. Η επιλόχεια κατάθλιψη όμως ή τα συμπτώματα άγχους που προκαλούνται παραμένουν για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 εβδομάδων ή και περισσότερο κάνοντάς σας να αισθάνεστε ότι η ζωή είναι πολύ σκληρή, δυσκολεύοντας την επιβίωσή σας κάθε μέρα.
3. Η επιλόχεια κατάθλιψη και το άγχος μερικές φορές “συνυπάρχουν”.
Συμπτώματα
Εάν αποκτήσατε μωρό τους τελευταίους 12 μήνες και βιώνετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα τότε μπορεί να πάσχετε από επιλόχειο κατάθλιψη.
- Μπορεί να αισθάνεστε συντετριμμένη και να νιώθετε πως δεν είστε σε θέση να ανταποκριθείτε στο ρόλο της μητέρας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αναρωτιέστε αν θα έπρεπε να είχατε γίνει μητέρα εξ’ αρχής.
- Αισθάνεστε ένοχη επειδή πιστεύετε ότι θα έπρεπε να χειρίζεστε το νέο σας ρόλο, αυτό της μητέρας καλύτερα. Νιώθετε ότι στο μωρό σας αξίζει κάτι καλύτερο. Μπορεί ακόμα και να αναρωτηθείτε αν το μωρό θα ήταν καλύτερα χωρίς εσάς.
- Δεν αισθάνεστε συνδεδεμένη με το μωρό.
- Δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί συμβαίνει αυτό και νιώθετε φόβο και απογοήτευση.
- Αισθάνεστε ενοχλημένη ή θυμωμένη. Δεν έχετε υπομονή. Μπορεί ακόμα να νιώθετε αντιπάθεια προς το μωρό, ή το σύντροφός σας, ή τους φίλους σας που δεν έχουν παιδιά. Αισθάνεστε μια εσωτερική οργή που δεν μπορείτε να ελέγξετε.
- Δεν αισθάνεστε τίποτα, παρά μόνο ένα κενό και μούδιασμα.
- Αισθάνεστε μια βαθιά θλίψη. Δεν μπορείτε να σταματήσετε να κλαίτε, ακόμα και όταν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να κλαίτε.
- Μπορεί να αισθάνεστε απελπισία και ότι αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί.
- Δεν μπορείτε να φάτε, ή αντίθετα το μόνο πράγμα που σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα είναι το φαγητό.
- Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε όταν το μωρό κοιμάται, ούτε οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Ή μπορεί να κοιμηθείτε, αλλά θα ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας και δεν θα μπορείτε να ξανακοιμηθείτε ανεξάρτητα με το αν είστε ή όχι κουρασμένη. Ή ίσως το μόνο που κάνετε είναι να κοιμάστε και δεν μπορείτε να μείνετε ξύπνια ακόμα και για τα πιο βασικά πράγματα.
- Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε. Δεν μπορείτε να εστιάσετε. Δεν μπορείτε να σκεφτείτε τις λέξεις που θέλετε να πείτε, ούτε να θυμηθείτε τι πρέπει να κάνετε. Δεν μπορείτε να λάβετε ούτε μια απόφαση μόνη σας.
- Αισθάνεστε αποκομμένη. Νιώθετε παράξενα για κάποιο λόγο, σαν να υπάρχει ένα αόρατο τείχος ανάμεσα σε εσάς και τον υπόλοιπο κόσμο.
- Μπορεί να βασανίζεστε από σκέψεις φυγής. Να εγκαταλείψετε και το μωρό και όλη σας την οικογένεια και να τρέξετε μακριά. Μπορεί επίσης να σκέφτεστε και την αυτοκτονία, ως λύση στο μαρτύριό σας.
- Φοβάστε ότι αυτή είναι η νέα σας πραγματικότητα και ότι έχετε χάσει τον «παλιό» σας εαυτό για πάντα.
Ζητήστε βοήθεια:
- Απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο ή ειδικό επιστήμονα για να μπορέσει να σας βοηθήσει.
- Μάθετε περισσότερα για την επιλόχεια κατάθλιψη και για τους τρόπους αντιμετώπισής της.
- Μοιραστείτε με τον σύντροφό σας τα προβλήματα που σας απασχολούν και ζητήστε την υποστήριξή του.
- Απευθυνθείτε σε κάποια ομάδα υποστήριξης ή τηλεφωνήστε σε γραμμή υποστήριξης.
Ό,τι κι αν επιλέξετε θυμηθείτε πως η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια, την οποία δεν θα πρέπει να πάρετε σε καμία περίπτωση αψήφιστα. Τολμήστε λοιπόν να ζητήσετε βοήθεια πριν να είναι πολύ αργά.