“Διαβήτης Kύησης”: όλα όσα πρέπει να ξέρει η μέλλουσα μαμά.
Ο ‘διαβήτη κύησης’ διαφέρει από τον γνωστό σε όλους μας διαβήτη και οι γυναίκες που εμφανίζουν τον πρώτο, συνήθως, δεν συνεχίζουν να το έχουν μετά τη γέννηση του παιδιού τους.
Tα συμπτώματα:
Ο διαβήτης κύησης συνήθως δεν έχει συμπτώματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σχεδόν όλες οι έγκυες γυναίκες υποβάλλονται σε εξέταση για διαβήτη κατά το διάστημα μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων.
Πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη και το μωρό;
Οι περισσότερες γυναίκες που αναπτύσσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φέρνουν στο κόσμο, συνήθως, υγιή μωρά. Οι αλλαγές στη διατροφή και η άσκηση μπορούν να είναι αρκετά για να κρατήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο, αν και μερικές φορές η φαρμακευτική αγωγή κρίνεται από τους γιατρούς απαραίτητη ανάλογα με τη περίπτωση κάθε φορά. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο, διότι ο κακώς ελεγχόμενος διαβήτης μπορεί να έχει σοβαρές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για εσάς και το μωρό σας.
Αν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας είναι πολύ υψηλά, πάρα πολύ γλυκόζη θα καταλήξει στο αίμα του μωρού σας. Όταν αυτό συμβεί, το πάγκρεας του μωρού θα πρέπει να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να επεξεργαστεί την επιπλέον γλυκόζη. Όλο αυτό το περιττό σάκχαρο στο αίμα και η έκκριση περισσότερης ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσει στο μωρό σας επιπλέον σωματικό βάρος. Τα μωρά που έχουν υπερβολικά αποθέματα λίπους, ως αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων σακχάρου της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, συχνά συνεχίζουν να είναι υπέρβαρα στην παιδική ηλικία και την ενήλικη ζωή τους. Επιπρόσθετα, αυξάνονται οι κίνδυνοι για αναπνευστικά προβλήματα κατά τη γέννηση και ο κίνδυνος εμφάνισης ίκτερου στο νεογέννητο.
“Θα συνεχίσω να έχω διαβήτη αφότου το μωρό γεννηθεί;”
Είναι πιθανό. Οι περισσότερες γυναίκες με διαβήτη κύησης δεν παραμένουν διαβητικές μετά τον τοκετό. Όμως το ένα τρίτο των γυναικών που εμφανίζουν διαβήτη κύησης θα συνεχίσουν να έχουν διαβήτη ή αυτό που είναι γνωστό ως εξασθενημένη ανοχή στη γλυκόζη. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα της γλυκόζης τους είναι υψηλότερα από τα κανονικά, αλλά όχι τόσο υψηλά όσο αν ήταν διαβητικές. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους για έξι έως 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό.
“Τι να κάνω;”
Οι ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη στο μέλλον είναι:
1. να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό,
2. να χάσετε τα περιττά κιλά,
3. να κάνετε υγιεινές επιλογές τροφών, καθώς και
4. να ασκήστε τακτικά (π.χ. μια βόλτα).
Επιπλέον, ο θηλασμός του μωρού μπορεί να σας προστατεύσει. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν συσχέτιση ανάμεσα στον θηλασμό και στην αυξημένη απώλεια βάρους μετά τον τοκετό, καθώς και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων.