Πώς θα προετοιμαστεί ένας άντρας για τον τοκετό.
Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής στρέφεται επάνω της. Από τη μία πλευρά αυτό είναι λογικό, καθώς η μητέρα είναι εκείνη που αναλαμβάνει και βιώνει την εμπειρία της εγκυμοσύνης και του τοκετού και αποκτά πρώτη εγγενή δεσμό με το μωρό, που ήταν κάποτε μέρος του σώματός της.
Τι γίνεται όμως με τον πατέρα;
Ο πατέρας βιώνει και εκείνος την εμπειρία της εγκυμοσύνης και του τοκετού αλλά με διαφορετικό τρόπο. Οι άντρες που γίνονται μπαμπάδες για πρώτη φορά πρέπει να συμφιλιωθούν με τη μετάβασή τους στον οικογενειακό ρόλο και με την ανάληψη ευθυνών και να ασχοληθούν με τα δικά τους συναισθήματα φόβου, ενθουσιασμού και άγχους. Οι μπαμπάδες χρειάζονται και εκείνοι προετοιμασία, κατανόηση και επικοινωνία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι γυναίκες έχουν την τάση να συγκεντρώνουν και να επεξεργάζονται πληροφορίες σχετικά με την εγκυμοσύνη μέσω του γιατρού τους, μέσω άλλων γυναικών, βιβλίων και άρθρων στο Διαδίκτυο. Οι άνδρες, ωστόσο, δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και είναι λιγότερο πιθανό να καταφύγουν σε βιβλιογραφία σχετική με την εγκυμοσύνη ή να πυροδοτήσουν μια συζήτηση σχετικά με αυτή με τους συνομηλίκους τους. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται ή ότι δεν χρειάζονται υποστήριξη και ότι δεν έχουν και αυτοί τα συμπτώματά τους.
Και εδώ είναι το μυστικό: “Όσο πιο προετοιμασμένος και ενημερωμένος είναι ο μπαμπάς, τόσο καλύτερα εξοπλισμένος θα είναι για να σας υποστηρίξει και να σας ενθαρρύνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.”
Για το λόγο αυτό σας προτείνουμε απλά αλλά βασικά βήματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να εξασφαλίσετε την συμμετοχή, την υποστήριξη και τη προετοιμασία του συντρόφου σας, βοηθώντας έτσι να βελτιωθεί η εμπειρία της εγκυμοσύνης και του τοκετού και για τους δυο.
1. Πηγαίνετε μαζί στα προγεννητικά ραντεβού.
Η διαδικασία αυτή θα επιτρέψει στον πατέρα να καταλάβει περισσότερα για την προγεννητική φροντίδα σας και θα του δώσει την ευκαιρία να ζήσει συναρπαστικά πράγματα, όπως το να ακούσει τον κτύπο της καρδιάς του μωρού και να θέσει τις δικές του ερωτήσεις στο γυναικολόγο.
2. Παρακολουθήστε μαζί μαθήματα τοκετού.
Για τους μπαμπάδες εκείνους που δεν είναι και πολύ του διαβάσματος, τα μαθήματα τοκετού σε μια διαδραστική τάξη είναι απαραίτητα γιατί μέσα από αυτά θα μάθει τα πρέπει και τα μη της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών και των στρατηγικών αντιμετώπισης ενδεχόμενων προβλημάτων.
3. Δείτε βιντεάκια στο YouTube.
Καλή η θεωρία, αλλά η πραγματικότητα διαφέρει, και πολύ μάλιστα. Στο διαδικτυακό “εργαλείο” που λέγεται ‘YouTube‘, μπορεί κάποιος να βρει πολλά βίντεο από γέννες και έτσι να αποκτήσει μια ιδέα του πώς περίπου είναι η διαδικασία και τι πρέπει να περιμένει .
4. Δημιουργήστε μαζί ένα πλάνο τοκετού.
Δημιουργώντας μαζί με τον πατέρα ένα πλάνο τοκετού σας εξασφαλίζει ότι και οι δύο θα είστε στην «ίδια σελίδα» όταν θα έρθει η μεγάλη ημέρα. Με τον τρόπο αυτόν και οι δύο θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι και εκείνος θα αναλάβει το ρόλο του υποστηρικτή και θα μιλήσει με το γιατρό σας εφόσον αυτό είναι απαραίτητο.