9 λάθη που κάνουν οι γονείς με το κάθισμα αυτοκινήτου.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που επενδύετε όταν ετοιμάζεστε να γίνετε γονείς είναι το κάθισμα του αυτοκινήτου.
Η αγορά αυτή ίσως σας φαίνεται απλή, ωστόσο υπάρχουν αρκετά ‘μυστικά’ και συμβουλές που είναι καλό να γνωρίζετε, αφού ως προτεραιότητα έχετε θέσει την ασφάλεια του παιδιού σας.
– Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα πιο κοινά λάθη που κάνουν οι γονείς με το κάθισμα του αυτοκινήτου:
1. Δέσιμο στέρνου
Ο ιμάντας του στέρνου πρέπει να τοποθετείται στο σωστό ύψος. Ούτε πολύ ψηλά στο λαιμό, ούτε πολύ χαμηλά στην κοιλιά. Ο σκοπός αυτού του ιμάντα είναι να κρατήσει το παιδί στο θώρακα, σε περίπτωση ατυχήματος, και να μην πιέζει τα ευαίσθητά του όργανα.
2. Τέντωμα του ιμάντα
Οι ιμάντες πρέπει να είναι ΣΦΙΧΤΟΙ. Μπορεί να μην θέλετε να πιέσετε το μικρό σας, αλλά άμα δεν το δέσετε σωστά τότε το κάθισμα του αυτοκινήτου είναι ουσιαστικά άχρηστο. Για να σιγουρευτείτε ότι είναι σφιχτοί οι ιμάντες, πρέπει να είναι τόσο τεντωμένοι που να μην μπορείτε να τους “τσιμπήσετε”. Όσο πιο σφιχτοί οι ιμάντες τόσο λιγότερο θα τρανταχτεί το παιδί σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα τραυματισμού του.
*Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης του καθίσματος για να μάθετε πώς μπορείτε να σφίξετε τους ιμάντες.
3. Όχι φουσκωτά, χειμερινά μπουφάν
Γνωρίζατε ότι δεν πρέπει το παιδί να φοράει μπουφάν όταν βρίσκεται στο κάθισμα του αυτοκινήτου; Τα μπουφάν (και ειδικότερα τα ‘φουσκωτά’) κάνουν τους ιμάντες να “χάνουν” – πράγμα πολύ επικίνδυνο.
Κάντε το πείραμα: Βάλτε το μικρό σας να κάτσει στο κάθισμα του αυτοκινήτου με το μπουφάν και σφίξτε τους ιμάντες. Στη συνέχεια, “απελευθερώστε” το παιδί από το κάθισμα, βγάλτε του το μπουφάν και τοποθετήστε το ξανά στο κάθισμα χωρίς να πειράξετε τους ιμάντες.
– Είναι αρκετά τεντωμένοι οι ιμάντες τώρα; (Μάλλον όχι.)
4. Ύψος ιμάντα ασφαλείας
Θα έχετε προσέξει ότι τα καθίσματα αυτοκινήτου έχουν διάφορες υποδοχές για τον ιμάντα ασφαλείας πάνω από τον ώμο. Ένα συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς είναι ότι δεν προσαρμόζουν τον ιμάντα στο σωστό ύψος. Διαβάστε το εγχειρίδιο χρήσης του καθίσματος για να βεβαιωθείτε που πρέπει να τοποθετήσετε τους ιμάντες, και μη διστάσετε να ρωτήσετε τους ειδικούς για την εφαρμογή του καθίσματος στο δικό σας αυτοκίνητο.
5. Στραμμένο προς τα πίσω ή προς τα εμπρος
Οι γονείς, συνήθως, έχουν το κάθισμα του παιδιού στραμμένο έτσι ώστε το παιδί να κοιτά προς τα πίσω, μέχρι να γίνει ενός και μετά το στρέφουν ώστε να μπορεί να κοιτά προς τα εμπρός.
Αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά λάθη μιας και οι γονείς δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο που διατρέχει το παιδί όταν είναι στραμμένο προς τα μπροστά. Οι παιδίατροι συνιστούν να κρατάς το παιδί στραμμένο προς τα πίσω μέχρι να γίνει τουλάχιστον 2 ετών. Επιστημονικά όμως είναι αποδεδειγμένο ότι είναι ασφαλέστερο για το παιδί να κοιτάει προς τα πίσω. Η σπονδυλική στήλη του νηπίου συνδέεται με χόνδρους και όχι με οστό, οπότε ο κίνδυνος σοβαρής βλάβης του νωτιαίου μυελού, σε περίπτωση ατυχήματος, είναι μεγαλύτερος για το παιδί από ότι για έναν ενήλικα. Όταν το παιδί είναι στραμμένο ώστε να κοιτά προς τα πίσω, υπάρχει καλύτερη στήριξη του κεφαλιού του, του λαιμού του και της σπονδυλικής του στήλης.
6. Η θέση του καθίσματος στο αυτοκίνητο
Προφανώς ήδη γνωρίζετε ότι το κάθισμα του παιδιού πρέπει να τοποθετείται μακριά από τους αερόσακους. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η ασφαλέστερη θέση για το κάθισμα είναι η πίσω, μεσαία θέση (επειδή το αυτοκίνητο δεν μπορεί να επηρεάσει άμεσο το κέντρο του). Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα αυτοκίνητα ζώνη 3 σημείων στη μεσαία θέση, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να ασφαλίσετε σωστά το κάθισμα εκεί.
Σε αυτή την περίπτωση προτιμήστε τη θέση δίπλα στο παράθυρο ώστε να ασφαλίσετε το κάθισμα όσο καλύτερα γίνεται.
7. Τίποτα επιπλέον
Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάτι περιττό στο κάθισμα του παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλό να αποσύρονται διάφορα αντικείμενα, όπως μαξιλαράκια, υποδοχείς ποτηριών, παιχνίδια, καθώς μπορεί να μειωθεί η ασφάλεια του παιδιού στο αυτοκίνητο.
Μη ξεχνάτε ότι τα πρόσθετα αντικείμενα μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το κάθισμα αποκρίνεται σε περίπτωση ατυχήματος.
Επίσης, απομακρύνετε σκληρά αντικείμενα όπως βιβλία, ποτηράκια, κ.α., που σε περίπτωση φρεναρίσματος μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό. Κρατήστε τριγύρω από το κάθισμα μόνο μαλακά αντικείμενα όπως κουκλάκια και μια κουβέρτα.
8. Κάθισμα ενίσχυσης θέσης αυτοκινήτου
Σε ορισμένα χρόνια θα χρειαστείτε το κάθισμα ενίσχυσης για το παιδί σας.
Το κάθισμα αυτό είναι πολύ εύκολο στη χρήση και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να το ασφαλίσετε στο αυτοκίνητο σας – απλώς το τοποθετείτε και περνάτε την ζώνη του αυτοκινήτου μέσα από ένα βρόγχο.
Το πιο κοινό λάθος είναι όταν κατεβαίνει το παιδί από το αμάξι και εσείς συνεχίζετε την οδήγηση. Τότε το κάθισμα μένει ανεξέλεγκτο και είναι πολύ επικίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να περάσετε στο κάθισμα την ζώνη του αυτοκινήτου ώστε να αποφύγετε οτιδήποτε δυσάρεστο.
9. Πρέπει να πετάξετε το κάθισμα του αυτοκινήτου εάν:
- Έχει λήξει. Τα καθίσματα του αυτοκινήτου τυπικά λήγουν κάθε 6 χρόνια. Έχουν ημερομηνία λήξης διότι τα πλαστικά τους μέρη φθείρονται και γίνονται εύθραυστα με τον καιρό. Δεν θέλετε να έχετε ένα κάθισμα χαμηλής ποιότητας για να μη διακυβεύεται η ασφάλεια του παιδιού σας.
- Ήταν σε ατύχημα. Οι περισσότεροι ειδικοί των καθισμάτων αυτοκινήτου συμβουλεύουν να πετάξετε το κάθισμα του αυτοκινήτου αν έχει “παρευρεθεί” σε ατύχημα. Μη ξεχνάτε άλλωστε ότι η ασφάλεια του αυτοκινήτου μπορεί να καλύψει το κόστος ενός καινούριο καθίσματος, μαζί με τις επισκευές του οχήματος.
- Είναι μεταχειρισμένο και δεν γνωρίζετε τίποτα για το παρελθόν του.
Μπορεί όλα αυτά να σας ακούγονται "βουνό", 'ομως η ζωή είναι ένας δρόμος που πρέπει να τον οδηγούμε με ασφάλεια!