8 βήματα για να μάθετε το παιδί σας να “μιλάει” 2 γλώσσες.
Στην εποχή μας, που μια 2η ξένη γλώσσα είναι αυτονόητο προσόν, τα παιδιά που καταφέρνουν να είναι δίγλωσσα (να έχουν δηλαδή 2 μητρικές γλώσσες) είναι εξαιρετικά προνομιούχα. Τέτοια παιδιά, συνήθως, έχουν γονείς από διαφορετικές χώρες οπότε είναι πιο αυθόρμητο να εφαρμοστούν όλα τα παρακάτω βήματα.
Αν εσείς ή ο/η σύντροφός σας γνωρίζετε μια ξένη γλώσσα (έστω σε ένα μέτριο επίπεδο) μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να την μάθει πολύ εύκολα και φυσικά. Ξεκινήστε την επικοινωνία όσο πιο νωρίς, π.χ από την τρυφερή ηλικία των 18 μηνών, και παράλληλα με την εξάσκηση της μητρικής γλώσσας.
Εφαρμόζοντας αυτές τις 8 συμβουλές η προσπάθειά σας θα “αποδώσει” σύντομα καρπούς:
1. Κάθε γονιός μία γλώσσα
Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας πρέπει να μιλά στο παιδί χρησιμοποιώντας πάντα την ίδια γλώσσα. Τα παιδιά είναι πολύ δημιουργικά “ζιζάνια” όταν θέλουν κάτι και σίγουρα θα βρουν τρόπο να σας το ζητήσουν. Αν εσείς τους μιλάτε μόνο στα Αγγλικά για παράδειγμα, θα “παλέψουν” στο μυαλουδάκι τους και θα βρουν τις λέξεις να σας το ζητήσουν.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ξεκαθαρίσετε με τον “συνεργό” ποιός θα μιλάει κάθε γλώσσα και να είστε όσο πιο συνεπείς μπορείτε προς το παιδί.
2. Μίλα ασταμάτητα
3. Πες το τραγουδιστά
Τα τραγουδάκια βοηθούν πολύ στη απομνημόνευση μια φράσης και της γραμματικής της. Πείτε τραγουδάκια πολλά, όταν ντύνεστε, όταν πάτε μια βόλτα, όταν κάνετε μια δουλειά στο σπίτι. Αν βαριέστε λίγο τα ίδια και τα ίδια τραγουδάκια, σας έχουμε καλύτερη ιδέα! Φτιάξτε το δικό σας ποιηματάκι, τραγουδάκι ή ό,τι άλλο κάνετε κέφι.
4. Η κυρά-Γραμματική…να ‘ναι πρώτη στη γραμμή!
Χρησιμοποιήστε μέσα στο λόγο σας διαφορετικά πρόσωπα και χρόνους. Για παράδειγμα, αλλάξτε από “εγώ τώρα θα πλύνω τα πιάτα” στο “η μαμά θα πλύνει τα πιάτα”, “ο μπαμπάς θα φάει”, “όλοι είμαστε χαρούμενοι”, κτλ. Αν τα παιδιά δεν ακούνε αυτές τις εναλλαγές δεν μπορούν στην συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα σωστά.
5. Γίνετε “βιβλιοφάγοι”
Διαβάζετε βιβλία κάθε μέρα, λένε οι ειδικοί. Και έχουν δίκιο! Από την στιγμή που μπορεί ένα βιβλίο-ένα παραμυθάκι να του “τραβήξει” την προσοχή διαβάστε του έστω και για 3 λεπτά. Το βιβλίο θα εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του και αν δεν έχετε παραμυθάκια στη γλώσσα που του μιλάτε, μπορείτε να του μεταφράσετε κάποια.
6. Απάντα στη γλώσσα σου
Ορίστε αυτόν τον μικρό κανόνα μεταξύ σας και τηρήστε τον. Αν σας ρωτήσει κάτι σε άλλη γλώσσα (από αυτή που του μαθαίνετε) μη του απαντήσετε. Όπως είπαμε και παραπάνω, τα παιδιά στις μικρές ηλικίες είναι τετραπέρατα και ενεργοποιούν όλη τους τη γνώση για να καταφέρουν αυτό που θέλουν. Οπότε θα βρουν τον τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί σας.
7. Διασκέδαση με Εξάσκηση
Δείτε βιντεάκια στο YouTube ή παίξτε μαζί παιχνίδια στη γλώσσα εκμάθησης. Αν η τηλεόραση είναι το αγαπημένο σας μέσο, τότε επιλέξτε ένα πρόγραμμα στην γλώσσα που υστερεί περισσότερο.
8. Συνέπεια
Αυτό είναι το Α και το Ω όλης αυτής της μακράς προσπάθειας που κάνετε. Αν εσείς δεν είστε συνεπής με τη διαδικασία, τότε να είστε σίγουροι ότι ο πρώτος που θα θέλει να “αποδράσει” είναι το παιδί. Άλλωστε ποιός θέλει να δυσκολεύεται και να ζορίζεται;
Δοκιμάστε το!
Προσπαθήστε να μεταλαμπαδεύσετε στο παιδί σας την γνώση της ξένης γλώσσας που ήδη διαθέτε και αναμφισβήτητα θα αποτελέσει εξαιρετικό εφόδιο για το μέλλον του.