0 Comment
7 τρόποι για να τονώνετε τη σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά σας.
Τα παιδιά είναι η χαρά της ζωής και δίνουν τόσο χρώμα και νόημα στην ημέρα μας που πραγματικά τους αξίζουν τα πάντα. Και αυτό θέλει να κάνει ένας γονέας για τα παιδιά του, τα πάντα.
– Τί έχουν ανάγκη να νιώσουν τα παιδιά για να είναι ‘ανοιχτά’ σε αυτή τη σχέση;
Μόνο εμπιστοσύνη!
Βρείτε παρακάτω 7 τρόπους για να τονώνετε καθημερινά την σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά σας:
1. Μιλήστε τους για θέματα εκτός του σχολείου.
Το σχολείο είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ημέρα του παιδιού, αλλά η ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην παρουσία τους εκεί. Φανταστείτε να σας ρωτούσε κάποιος κάθε μέρα και μόνο “πώς πήγε η δουλειά”.
Το ίδιο ισχύει και για τα νεαρότερα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο.
2. Αφήστε τους να σας δείξουν τα δικά τους ενδιαφέροντα
Μεγαλώνοντας, τα παιδιά αφουγκράζονται τις συνήθειες της γενιάς τους και γνωρίζουν έννοιες που ίσως ξενίζουν τους μεγαλύτερους. Μάθετε για αυτά εύκολα, μιας και έχετε τον καλύτερο γνώστη μέσα στο σπίτι σας. Ρωτήστε τα παιδιά σας για νέα trends, για αθλήματα που τους αρέσουν ή κάποιο δημοφιλές παιχνίδι, παρακολουθώντας αυτά που θα σας πουν με ενδιαφέρον.
3. Θυμηθείτε ιστορίες που πρωταγωνιστούν
Κάθε φορά που αναφέρετε μια ιστορία ή ένα ευχάριστο περιστατικό από τη ζωή τους, τα παιδιά συνειδητοποιούν αν συμμετέχετε και πόσο “μέσα” είστε σε αυτή, νιώθοντας εμπιστοσύνη. Μοιραστείτε ιστορίες από κάποια επίσκεψη ή οικογενειακή δραστηριότητα που είχατε, όπως γεύματα με τους θείους ή γιορτές με τον παππού και τη γιαγιά.
4. Κάντε δραστηριότητες παρέα
Μια βόλτα εκτός προγράμματος μετά το σχολείο, μια σκανταλιά που θα ‘σκαρώσετε’ μαζί, ακόμα και η απόλαυση ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού είναι συνήθειες που θα σας ‘φέρουν’ πιο κοντά. Απολαύστε τις με την καρδιά σας και μάθετε περισσότερα πράγματα ο ένας για τον άλλο.
(Δείτε εδώ: 6 μοναδικές δραστηριότητες για να κάνετε μαζί με το παιδί σας.)
(Δείτε εδώ: 6 μοναδικές δραστηριότητες για να κάνετε μαζί με το παιδί σας.)
5. Πείτε τις δικές σας, αστείες ιστορίες
Μέσα από αφηγήσεις προσωπικών σας ιστοριών, αυτό που συμβαίνει ουσιαστικά είναι να δείχνετε εμπιστοσύνη να αποκαλύψετε ένα κομμάτι του εαυτού σας, άγνωστο ακόμα και στα παιδιά σας. Πρόκειται για μια συνήθεια που οι ενήλικες μοιράζονται κυρίως με συνομηλίκους τους, αλλά συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους.
6. Χρησιμοποιήστε τα δικά τους ενδιαφέροντα για να τους μάθετε κάτι νέο.
Θα πρέπει να ταξιδέψετε στον δικό τους κόσμο και μέσα από τα δικά τους μάτια για να καταφέρετε να τους κάνετε να σας ακούσουν. Αν για παράδειγμα το παιδί σας είναι λάτρης της ζαχαροπλαστικής και παράλληλα μαθαίνετε τους αριθμούς, κάντε εξάσκηση φτιάχνοντας μια συνταγή. Αφήστε το να μετρήσει τα αυγά, τα φλιτζάνια ζάχαρη, τα πορτοκάλια που θα ξύσετε και έτσι η γνώση θα κερδηθεί μέσα από τη διασκέδαση.
7. Ζητήστε συγγνώμη
Τα λάθη δεν χαρακτηρίζουν ένα γονέα ως κακό. Το να μη τα παραδέχεται όμως, σίγουρα τον κάνουν απόμακρο και ‘γκρεμίζεται’ η πολυπόθητη εμπιστοσύνη με το παιδί του. Έτσι, την επόμενη φορά που θα υποσχεθείτε κάτι στο παιδί σας και δεν θα το τηρήσετε ή θα κάνετε κάτι άθελά σας που θα το ντροπιάσει, είναι καλό να ζητήσετε συγνώμη (και φυσικά να μην το ξανακάνετε).
Δοκιμάστε να κάνετε τρόπο ζωής κάποιες ή όλες τις παραπάνω προτάσεις και δείτε τη σχέση σας με τα παιδιά σας να βελτιώνεται καθημερινά.
Όταν ένα παιδί νιώθει ασφάλεια και εμπιστοσύνη, συνεργάζεται ομαλότερα με τους γύρω του και αυξάνει την αυτοπεποίθησή του, αφού μαθαίνει παράλληλα να εμπιστεύεται τον εαυτό του και τις επιλογές του.