0 Comment
7 λόγοι που τα παιδιά εκδηλώνουν “άσχημη” συμπεριφορά.
Τα παιδιά με την συμπεριφορά τους εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους, αλλά και τον τρόπο που σκέφτονται. Έτσι, πίσω από κάθε ‘άσχημη’ ή δύστροπη συμπεριφορά του παιδιού υπάρχει πάντα μια αιτία, μια ‘ζόρικη’ σκέψη ή ένα ψυχολογικό ερέθισμα που το οδήγησε σε αυτή τη κατάσταση.
– Πότε, λοιπόν, τα παιδιά εκδηλώνουν “άσχημες” συμπεριφορές;
1. όταν αναζητούν την προσοχή
Κάθε φορά που μιλάτε στο κινητό ή είστε απασχολημένοι με κάποια δουλειά θα έχετε παρατηρήσει το γλυκό σας πλασματάκι να μην σας αφήνει σε ησυχία. Για να μην αναφέρουμε όλες εκείνες τις φορές που, επιτέλους, ήρθαν φίλοι στο σπίτι για να πείτε καμιά κουβέντα και το παιδί σας θυμήθηκε να θίξει και να σας απασχολήσει για όλα τα θέματα της εβδομάδας που πέρασε.
2. όταν αντιγράφουν άλλους
Τα παιδιά παρατηρούν αρκετά τις συμπεριφορές γύρω τους και επηρεάζονται από αυτές. Μπορούν να αντιγράψουν μια συμπεριφορά που είδαν από κάποιον στο σχολείο ή στην τηλεόραση. Πρόκειται για την ίδια ευκολία που από μικρά “αντέγραφαν” χαριτωμένες ατάκες και γκριμάτσες από άτομα της οικογενείας.
3. όταν δοκιμάζουν τα όρια
Όταν θέτετε κάποιους κανόνες ως γονείς και λέτε στα παιδιά σας να μην τους παραβούν, 9/10 φορές θα σας τεστάρουν για να δουν αν το εννοείτε. Πώς; Δοκιμάζοντας να καταπατήσουν τους κανονισμούς και να δουν αν θα “πάρουν γεύση” για τις συνέπειες της πράξης τους.
4. όταν στερούνται δεξιοτήτων
Μερικές φορές τα προβλήματα συμπεριφοράς συνδέονται με έλλειψη ή την δυσκολία ανάπτυξης δεξιοτήτων. Για παράδειγμα, ένα παιδί που δεν έχει ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες είναι πιθανό να χτυπήσει ένα άλλο στην προσπάθειά του να το προσκαλέσει για παιχνίδι. Ένα παιδί του οποίου ‘μπλοκάρει’΄η σκέψη και δεν βρίσκει εύκολα λύσεις, ίσως να αρνηθεί να μαζέψει το δωμάτιό του γιατί δεν ξέρει πώς να τακτοποιήσει τα παιχνίδια του με τρόπο που να χωράνε όλα στα κουτιά.
5. όταν αδυνατούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους
Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά δεν ξέρουν πώς να εκφράσουν το θυμό και τη λύπη τους, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά. Αυτό, βέβαια, μπορεί να συμβεί και σε περιπτώσεις που αισθάνονται απογοήτευση, ενόχληση, νευρικότητα ή έντονο ενθουσιασμό και χαρά για ένα συμβάν. Στην πραγματικότητα δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση που τους “πνίγει” και έτσι ξεσπούν σε άναρχες συμπεριφορές.
6. όταν δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες τους
Όταν τα παιδιά νιώθουν πείνα, κούραση ή αδιαθεσία συμπεριφέρονται αλλόκοτα και νευρικά. Οι γονείς είναι συνήθως υποψιασμένοι για αυτές τις ανάγκες, όταν τα παιδιά ακολουθούν ένα σταθερό πρόγραμμα φαγητού και ύπνου, καταφέρνοντας να τις προλαμβάνουν.
7. όταν καταλάβουν ότι είναι αποτελεσματικό
Ένας από τους πιο απλούς λόγους που τα παιδιά συμπεριφέρονται “άσχημα” είναι γιατί αντιλαμβάνονται ότι έχει αποτέλεσμα.
– Πώς συμβαίνει αυτό;
Π.χ. κάθε φορά που απαιτεί την προσοχή σας υιοθετώντας μια “άσχημη” συμπεριφορά που σας ‘βγάζει από τα ρούχα’, μαντέψτε…μόλις την κέρδισε. Αν ένα παιδί κλαψουρίζει μέχρι η μαμά του να ασχοληθεί μαζί του, τότε το δίδαγμα που παίρνει είναι ότι μπορεί να έχει την προσοχή της, αρκεί να κλαψουρίσει.
Π.χ. κάθε φορά που απαιτεί την προσοχή σας υιοθετώντας μια “άσχημη” συμπεριφορά που σας ‘βγάζει από τα ρούχα’, μαντέψτε…μόλις την κέρδισε. Αν ένα παιδί κλαψουρίζει μέχρι η μαμά του να ασχοληθεί μαζί του, τότε το δίδαγμα που παίρνει είναι ότι μπορεί να έχει την προσοχή της, αρκεί να κλαψουρίσει.
Όταν οι γονείς κατανοήσουν τις αιτίες των αλλόκοτων συμπεριφορών θα καταφέρουν να βοηθήσουν το παιδί να μάθει να βιώνει και να εκφράζει τα συναισθήματά του, να πειθαρχεί στους κανονισμούς του σπιτιού με ηρεμία και να ενσωματώνεται στις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες.
Το έχουμε πει πολλές φορές και θα το επαναλάβουμε:
Δεν είναι εύκολο και απλό να είσαι γονέας, αλλά σίγουρα αξίζει 1000 φορές τον κόπο!