6 τρόποι να διδάξεις στα παιδιά σου την “θετική σκέψη”.
Συγκεντρώσαμε 6 τρόπους που θα μας βοηθήσουν να μάθουμε στα παιδιά μας πώς να κάνουν “θετικές” σκέψεις:
1. Τα παιδιά συχνά υποφέρουν από έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό του λόγω κάποιας αποτυχίας, σε κάποιο μάθημα (π.χ.Μαθηματικά) ή δραστηριότητα (π.χ. Μπαλέτο). Μετά από αυτό η απογοήτευση “παίρνει θέση” και κάθε προσπάθεια εγκαταλείπεται.
Δεν προσποιούμαστε πως δεν βλέπουμε το θέμα. Ενθαρρύνουμε το παιδί υποστηρίζοντας ότι “Όταν αντιμετωπίζουμε κάποια δυσκολία είναι καλό να ζητάμε βοήθεια από τους δασκάλους μας, τους γονείς μας και τους φίλους μας.
2. Διδάσκουμε στα παιδιά μας τη ιδέα πώς το να κάνουν “θετικές σκέψεις” σχετικά με κάποιο περιστατικό που συνέβει, είναι καθαρά δική τους επιλογή. Τα παραδείγματα και οι παρομοιώσεις πάντα βοηθούν τα παιδιά να καταλάβουν βαθύτερες έννοιες.
“Παραμένοντας θυμωμένος π.χ. με κάποιον φίλο, είναι σαν να πίνεις δηλητήριο και μετά να περιμένεις να υποφέρει ο φίλος σου”.
3. Το περιβάλλον στο σπίτι είναι το Α και το Ω σε αυτή την προσπάθεια. Το γεμίζουμε με ευχάριστες στιγμές και γιορτινές καταστάσεις.
Επειδή όμως η καθημερινότητα και η ρουτίνα πολλές φορές δεν βοηθούν σε αυτό, όμορφη και θετική ατμόσφαιρα στα παιδιά δημιουργεί και μια αστεία ταινία, ένα ανέκδοτο, μια ξεκαρδιστική ιστορία. Μικρά και απλά πράγματα φέρνουν σε όλη την οικογένεια από ένα χαμόγελο μέχρι πηγαίο γέλιο-απαραίτητα στοιχεία για να ενεργοποιηθεί ηη “χημεία” του ανθρώπινου εγκεφάλου και να νιώσει ευτυχία.
4. Εμπλουτίζουμε την συμπεριφορά μας με έννοιες που μόνο θετικά συναισθήματα μπορούν να επιφέρουν, όπως είναι οι “ευγενικές”, όμορφες λέξεις, οι αγκαλιές, τα φιλιά, τα παιχνίδια.
5. Βοηθάμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να αυξήσουν έτσι την αυτοπεποίθησή τους. Αν για παράδειγμα το παιδί έχει κλίση σε κάποιο μουσικό όργανο ή ζωγραφίζει ωραία, το ενθαρρύνουμε να συμμετάσχει σε ένα ειδικό τμήμα και να γνωρίσει καλύτερα τις δυνατότητες του και φυσικά τον εαυτό του μέσα από αυτό.
6. Για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαχειριστούν τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματά τους, πρέπει πρώτα να μας μιλήσουν για αυτά. Ένας καλός γονιός πάντα θα έχει την ικανότητα να “διαβάζει” το παιδί του και να καταλαβαίνει όταν κάτι δεν πάει καλά. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.
Ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού είναι το κλειδί που θα ανοίξει τα αυτιά του και την ψυχή του.
Για τους γονείς αστείρευτη πηγή θετικής ενέργειας είναι τα παιδιά τους…αλλά αυτό ισχύει και αντίστροφα.
Μπορούμε να πείσουμε καλύτερα τα παιδιά μας για την φιλοσοφία της θετικής σκέψης, αν πρώτα το πιστεύουμε και το εφαρμόζουμε ειλικρινά οι ίδιοι οι γονείς.
…και τότε τα παιδιά μας θα είναι πραγματικά πολύ χαρούμενα και γεμάτα “θετικά” συναισθήματα!