5 τρόποι να βοηθήσεις τη σύντροφο σου να ξεπεράσει την επιλόχεια κατάθλιψη.
Οι 9 μήνες της εγκυμοσύνης πέρασαν και έζησες και εσύ τα συμπτώματά της μαζί με τη σύντροφό σου. Ο τοκετός πήγε περίφημα, όλοι σε φωνάζουν “μπαμπά” και πλέον γυρίσατε στο σπίτι σας υγιείς και τρισευτυχισμένοι για την απόκτηση του νέου μέλους.
Ή μήπως όχι όλοι.
Είναι εξαιρετικά περίεργο να βλέπεις τη γυναίκα σου που αγωνιούσε τόσους μήνες για ένα παιδί και ανυπομονούσε να το πάρει στην αγκαλιά της, τώρα να είναι λυπημένη και να μην το χαίρεται. Αν διακρίνεις κάποια από τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης και πιστεύεις ότι έχει “χτυπήσει την πόρτα σας”, τότε υπάρχει κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις την κατάσταση:
1. “Βάλτε την για ύπνο”
Δεν θα είναι εύκολο και ίσως τις περισσότερες φορές να μην την πείσεις να το κάνει. Συνέχισε να την ενθαρρύνεις να ξεκουραστεί, για μικρά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα, καθησυχάζοντας την παράλληλα ότι θα αναλάβεις εσύ την φροντίδα του μωρού. Στην κατάσταση που βρίσκεται, ο ύπνος είναι εξαιρετικός σύμμαχος και θα τη βοηθήσει να ανασυγκροτηθεί.
Μια καλή ιδέα, αν δεν νιώθεις τόσο σίγουρος ότι μπορείς να αναλάβεις εξ’ ολοκλήρου τη φροντίδα του μωρού, είναι να ζητήσεις βοήθεια, συνήθως από ένα συγγενικό,γυναικείο πρόσωπο (π.χ. η γιαγιά του μωρού).
2. Να είσαι ευγενικός
Όχι βέβαια ότι υπάρχει περίοδος που επιτρέπεται η αγένεια. Αλλά τώρα σίγουρα είναι η στιγμή που πρέπει να βγάλεις από μέσα σου τον καλύτερο, πιο ευγενικό και πιο τρυφερό εαυτό σου. “Χάριζέ” της συνέχεια αγκαλιές, σκούπισε τα δάκρυά της με κατανόηση και πες της πόσο υπέροχη είναι και ότι “όλα θα γίνουν καλύτερα”. Έχει ανάγκη μια γερή δόση ευγένειας και υπομονετικότητας για να νιώσει ασφαλής και όχι επιπλέον λόγους που τη στεναχωρούν.
3. Μη την κατηγορείς
Είναι φυσικό να απορείς με κάποιες καταστάσεις που συμβαίνουν μέσα στο σπίτι και δεν έχουν λογική. Και αυτή καταλαβαίνει ότι της συμβαίνει κάτι αλλόκοτο που την έχει αφήσει μακρυά από τον πραγματικό, καλό εαυτό της. Δεν της κάνει καλό να της το υπενθυμίζεις.
Αν νιώθεις πως “πνίγεσαι” και θες να μιλήσεις σε κάποιον, τότε είναι καλύτερο να εμπιστευτείς ένα φίλο ή κάποιο μέλος της οικογένειας, ή σε περίπτωση που το επιθυμείς, να απευθυνθείς σε έναν ειδικό.
4. “Μη το παίρνεις προσωπικά”
Είσαι ευγενικός, είσαι υπομονετικός, κάνεις τα πάντα όπως σου έχει πει και δεν την κατηγορείς για τίποτα, αλλά ακόμα και τότε η σύντροφός σου θα βρει κάτι που δεν γίνεται σωστά και θα σου θυμώσει. Το αστείο είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν ξέρει ούτε αυτή “γιατί” σου φώναξε.
Επανέλαβε στο μυαλό σου πώς “δεν φταις εσύ” και ότι σύντομα θα περάσει αυτή η κατάσταση και θα έχεις στο σπίτι σου τη γυναίκα που θαύμασες και αγάπησες.
5. Ζητήστε βοήθεια
Αν παρατηρήσεις τα συμπτώματα να επιμένουν και να μην υπάρχει καμία βελτίωση, τότε ζήτησε τη βοήθεια ενός ειδικού.
Τις περισσότερες φορές η επιλόχειος κατάθλιψη διαρκεί τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό και σταδιακά τα συμπτώματά της μειώνονται καθώς μειώνονται και τα επίπεδα των ορμονών της γυναίκας. Αν η δική σας περίπτωση δεν εξελιχθεί έτσι, τότε πρέπει να δρομολογήσετε την επίσκεψή σας σε έναν ειδικό, αφού πρώτα ξεκινήσετε να το συζητάτε σιγά-σιγά μαζί της.
Αργά ή γρήγορα η επιλόχειος κατάθλιψη θα είναι παρελθόν και μια περιπέτεια στην κοινή οικογενειακή σας πορεία.