5 σημάδια δείχνουν ότι είναι έτοιμο να πει ‘αντίο’ στην κούνια του.
Η μετάβαση του μωρού από την κούνια στο κρεβάτι αποτελεί για πολλούς γονείς μεγάλη περιπέτεια που απαιτεί απίστευτη υπομονή. Δεν είναι τόσο απλό θέμα ώστε να λυθεί με μια κουβέντα του τύπου: “Αγάπη μου είσαι 2 χρονών. Πρέπει να κοιμηθείς στο κρεβάτι σου σήμερα.”, αλλά αυτό το γεγονός δεν χρειάζεται να σας αγχώνει καθόλου.
Να θυμάστε ότι κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς και ότι κάποια μέθοδος που σας πρότεινε μια άλλη μαμά, ίσως να μην “δουλέψει” στο δικό σας παιδί.Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να “διαβάσετε” τα σημάδια που αφήνει με τις κινήσεις του:
1. Είναι ασφαλές χωρίς επιτήρηση.
Είναι σίγουρο ότι έχετε γεμίσει το σπίτι με όλα αυτά τα προστατευτικά σε πόρτες, ντουλάπια και όπου αλλού μπορεί να χωθεί το μικρό χεράκι. Πώς θα νιώθατε όμως αν σηκωνόταν κατά τη διάρκεια της νύχτας ή πριν από εσάς το πρωί; Αν η απάντηση είναι “Δύσκολα”, τότε δώστε περισσότερο χρόνο στη διαδικασία.
2. Διακρίνει τα “σύνορα”.
Αν το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει όταν το βάζετε στο κρεβάτι του είναι να “δραπετεύσει”, τότε δεν είναι ακόμα έτοιμο για αυτό το βήμα. Θα αναγκαστείτε να διακόψετε τον ύπνο του μικρού σας, αλλά και τον δικό σας πολλές φορές- παίζοντας παράλληλα με την αντοχή σας. Πρέπει να μάθει να μην παραβιάζει τα “νοητά” σύνορα του κρεβατιού και μέχρι τότε, τα πλαϊνά τμήματα της κούνιας του ‘παίζουν’ άριστα αυτό το ρόλο.
3. Αναζητά το δικό του κρεβάτι.
Αν συμβαίνει αυτό και εσείς νιώθετε άνετα να κινείται χωρίς τη δική σας επιτήρηση, τότε δοκιμάστε το. Αν λέτε μάλιστα και λογάκια, τότε θα είναι ακόμα πιο εύκολο να του μάθετε το concept “σύνορα”.
4. Δραπετεύει από την κούνια του.
Τα παιδιά ξεκινούν να σκαρφαλώνουν και να βγαίνουν από την κούνια τους, όταν αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την αίσθηση των ποδιών τους και της δύναμής τους. Για αυτό το λόγο, κάτι τέτοιο, δεν αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι ότι είναι έτοιμο να κοιμηθεί στο δικό του κρεβάτι. Πριν προβείτε σε μια γρήγορη αγορά κρεβατιού, θα ήταν πιο σοφό να συζητήσετε αυτή τη συμπεριφορά με τον παιδίατρό σας.
5. Δεν του αρέσει πια η κούνια.
Αυτό συμβαίνει συχνά όταν τα παιδιά βλέπουν το μεγαλύτερο αδελφάκι τους ή κάποιο άλλο παιδάκι να έχει το δικό του κρεβάτι. Για όποιο λόγο και αν συμβαίνει, είναι ευκαιρία να του δώσετε τη χαρά του δικού του κρεβατιού.
Tip: Μη ξεχνάτε ότι πρέπει το παιδί σας– όχι εσείς- να νιώσει έτοιμο για να κοιμηθεί στο δικό του κρεβάτι.
Πολλές φορές οι γονείς κάνουν το λάθος να επιταχύνουν αυτές τις διαδικασίες όταν χρειάζεται η κούνια για ένα νέο μωρό. Μην το κάνετε! Μια τέτοια ενέργεια δεν θα προκαλέσει μόνο προβλήματα στη μετάβαση, αλλά ίσως να αντιμετωπίσει το νέο μέλος της οικογένειας ως κάποιον που του “κλέβει” την κούνια του.