5 τρόποι να μιλήσετε στο μικρό παιδί σας… και να σας “ακούσει”.
Τα παιδιά στην νηπιακή ηλικία δεν είναι και τόσο καλοί ακροατές, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να λέτε κάτι πολλές φορές μέχρι να συνεργαστούν. Ένας λόγος που εξηγεί αυτή τους την στάση είναι ότι τα νήπια δεν εσωτερικεύουν τις πληροφορίες που ακούν και έτσι η επανάληψη κρίνεται απαραίτητη.
– Ωστόσο, υπάρχουν 5 τρόποι που βοηθούν το παιδί να μείνει συγκεντρωμένο και να ανταποκρίνεται στα λόγια που του λέτε:
Επίσης, εντάξτε (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) τις θετικές προτάσεις στο λόγο σας. Για παράδειγμα, αντικαταστήστε το “Μη τρέχεις μέσα στο σπίτι.” με το “Καλύτερα να περπατάς όταν βρίσκεσαι στο σπίτι.”
Βοηθήστε το ‘μικρό’ σας να καταλάβει ότι εννοείτε αυτά που του λέτε, κατεβαίνοντας στο επίπεδό του (στο ύψος του) και μιλώντας ήρεμα και με σταθερή φωνή. Η οπτική επαφή παίζει καταλυτικό ρόλο στην προσοχή που θα σας δώσει, οπότε όταν θέλετε να μοιραστείτε κάτι σημαντικό μην το κάνετε φωνάζοντας από την άλλη άκρη του σπιτιού.
Αρκετές από τις καθημερινές δραστηριότητες είναι υποχρεωτικές, όπως για παράδειγμα το “σηκωνόμαστε και ντυνόμαστε για το σχολείο”. Μετατρέψτε μια υποχρεωτική διαδικασία σε παιχνίδι δίνοντάς του το προνόμιο της επιλογής. Προτρέψτε το να πάτε για ντύσιμο δίνοντας τους το προνόμιο της επιλογής των ρούχων του. Αλλάξτε του οπτική στη σκέψη ότι θα πρέπει πάλι να πάει στο σχολείο δίνοντας του την επιλογή μιας διαφορετικής διαδρομής, π.χ. από το πάρκο ή από την ψηλή γέφυρα. με αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον του “μεταφέρεται” αλλού και η καθημερινότητα γίνεται πιο λειτουργική.
Αποφύγετε τις φωνές
Είναι προτιμότερο να τους μιλάτε σιγά, αν μπορείτε, σχεδόν ψιθυριστά. Το αποτέλεσμα είναι να σας ακούν με περισσότερη προσοχή και να λαμβάνουν το μήνυμα ότι “μιλάτε σοβαρά”.
Πολύ σύντομα θα δείτε θετικές αλλαγές στην επικοινωνία του μαζί σας, καθώς θα μπορεί να σας “ακούει”, αλλά και να εκφράζεται καλύτερα!