5 λόγοι που μπορούν να διακόψουν τον ύπνο του μωρού και πώς να το αντιμετωπίσουμε.
Οι 18 πρώτοι μήνες ενός μωρού εμπεριέχουν πολλές βραδιές αυπνίας και κάθε μαμά προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με αυτό το αλλοπρόσαλο πρόγραμμα. Είναι γνωστή, άλλωστε, η απεγνωσμένη φράση των γονέων “Άμα μου το ξυπνήσεις, σε σκότωσα (και καλά)”.
Τι μπορεί να ξυπνήσει ένα μωρό, νωρίτερα από “την ώρα του”;
Τι μπορείτε να κάνετε:
Φροντίστε το μωρό σας να έχει την ιδανική θερμοκρασία.
Ντύστε το ανάλογα με την θερμοκρασία της εποχής, έτσι ώστε να μην νιώθει ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ ζέστη. Η θερμοκρασία του δωματίου πρέπει να είναι ιδανικά στους 16-20 βαθμούς Κελσίου και ένα θερμόθετρο δωματίου θα σας βοηθήσει να το παρακολουθήσετε με ευκολία.
Επιμείνετε σε μια ρουτίνα
Τα μωρά προσαρμόζονται δύσκολα σε μια ξαφνική αλλαγή στο πρόγραμμά τους. Βρείτε ποιά ώρα εξυπηρετεί (το πρόγραμμα του μωρού σας, αλλά και το δικό σας) και ξεκινήστε την διαδικασία του ύπνου κάθε ημέρα την ίδια. Ακόμα και αν δεν βρίσκεστε σπίτι, προσπαθήστε να μην ξεφύγετε από το πρόγραμμά σας. Αυτή η επιμονή στην συνήθεια βοηθά το μωρό σας να γνωρίζει ότι “τώρα είναι ώρα για ύπνο”.
“Γεμάτη κοιλίτσα”
Αν το μωρό έχει τραφεί επαρκώς τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας , όσο και πριν κοιμηθεί, τότε οι πιθανότητες να ξυπνήσει νωρίτερα από την αναμενόμενη ώρα είναι λιγοστές. Το γάλα είναι το σύνηθες, υγιεινό, τελευταίο γεύμα ενός παιδιού που το βοηθά να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί γλυκά.
Αν ξυπνήσει κρατήστε του ήρεμα συντροφιά
Είναι καλό να αποφεύγεται η κουβέντα, τα παιχνίδια και οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να ξεσηκώσει το παιδί, όταν αυτό ξυπνήσει μέσα στη νύχτα. Κρατήστε του απλά συντροφιά, χαιδέψτε το ή “χτυπήστε” το μαλακά στην πλατούλα μέχρι να το “πάρει” ξανά ο ύπνος. Η παρουσία σας θα το κάνει να νιώσει ασφάλεια, να χαλαρώσει και να κοιμηθεί.
Ακολουθήστε τις παραπάνω προτάσεις και να θυμάστε ότι οι τυχόν αυπνίες δεν θα κρατήσουν για πάντα.