0 Comment
4 πράγματα που θα ήθελες να σου είχαν πει, πριν γίνεις μαμά.
Η κάθε στιγμή που ζεις με τον ερχομό του παιδιού σου είναι σπουδαία, μοναδική και ανεπανάληπτη. Συναισθήματα πρωτόγνωρα έντονα και καταστάσεις που καμιά φορά ‘ταράζουν τα νερά σου’ και σε φέρνουν στα όριά σου.
Αν ετοιμάζεσαι να γίνεις πρώτη φορά μανούλα θα εκτιμούσες πολύ (στην συνέχεια) αν κάποιος σου έλεγε, σιγανά στο αυτί, αυτά τα 4 πράγματα που πρέπει να θυμάσαι ιδίως τον πρώτο καιρό:
1. “Να προσαρμόζεσαι στις συνθήκες και να σκέφτεσαι το στόχο”
Κάθε είδους προετοιμασία βοηθά πάντα. Είναι αυτό που λέμε “να ξέρεις τι να περιμένεις”. Προετοιμασία στις προμήθειες για το μωρό, προετοιμασία για τον τοκετό και για τις πρώτες ημέρες στο σπίτι. Συνήθως, τα πράγματα δεν κυλούν ακριβώς όπως τα έχουμε προκαθορίσει στο μυαλό μας.
Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό του τρόπου που τελικά θα γεννήσεις το παιδάκι σου. Το έχεις συζητήσει με τον ιατρό σου, το θέλεις πολύ και όλα δείχνουν ότι μπορείς να γεννήσεις με φυσιολογικό τοκετό. Κάποιες φορές όμως τα δεδομένα ανατρέπονται και η πιο ορθή επιλογή είναι η Καισαρική τομή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κάτι τέτοιο να σε στεναχωρήσει ή να σε αγχώσει. Έχε εμπιστοσύνη στον γυναικολόγο σου και τον κύριο στόχο στο μυαλό σου, δηλαδή να αγκαλιάσεις το υγιές μωρό σου.
2. “Θα πρέπει να έχεις υπομονή με το θηλασμό”
Ο μητρικός θηλασμός είναι μεν μια φυσική διαδικασία, αλλά όχι κάτι που “ρολλάρει” από την πρώτη στιγμή. Απαιτεί αφοσίωση, επιμονή και υπομονή, που σίγουρα κάθε μαμά διαθέτει. Θα πρέπει να προσέξεις τη διατροφή σου, να βρεις τα δικά σου “κόλπα” και να αντέξεις τις δαγκωνιές από το βρεφικό στοματάκι. Προσπάθησε να ελέγχεις την καλή σου διάθεση γιατί αυτή είναι που θα σου δώσει έξτρα δόσεις υπομονής και να κάνεις προσπάθειες για να θηλάσεις όταν είναι έτοιμη όχι μόνο σωματικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά.
3. “Μην παραμελείς τον σύντροφό σου”
Ναι, σίγουρα το μωρό σου έχει την υψηλότερη προτεραιότητα! Υπάρχει, όμως, ένας γλυκός άνθρωπος που έχεις επιλέξει να είστε οικογένεια και αν ακόμα δεν το παραδέχεται, περιμένει από εσένα να τον ενθαρρύνεις και να τον κατευθύνεις στον νέο του ρόλο. Αν πρόκειται για το πρώτο σου παιδάκι, είσαι αγχωμένη, σαστισμένη κάποιες φορές και ενθουσιασμένη τόσο πολύ που είναι δύσκολο να προσέχεις όλες τις λεπτομέρειες. Το να προσέχεις και να μην παραμελείς τον σύντροφό σου (ναι, ακόμα και εκείνες τις πρώτες ημέρες στο σπίτι) δεν είναι λεπτομέρεια, και θα το αντιληφθείς αμέσως αν διαβάσεις “Πώς νοιώθει ο νέος μπαμπάς”.
κορυφή
4. Ελάττωσε τις προσδοκίες σου
Μπορεί στο παρελθόν να τα προλάβαινες όλα, και μάλιστα με άψογο τρόπο, αλλά τώρα πρέπει να συμφιλιωθείς με την ιδέα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και δεν κάνεις κάτι λάθος. Ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό, είναι δύσκολο να συντονίσεις τα ιδιαίτερα ωράρια του μωρού, την κούρασή σου και την κάλυψη κάποιων βασικών εργασιών (π.χ.μαγείρεμα, πλυντήριο) με τρόπο που να σου μένει χρόνος και διάθεση για δευτερεύοντα πράγματα. Δεν είναι παράλογο τα πιάτα να παραμένουν άπλυτα και το σπίτι να έχει σκόνη. Δεν σημαίνει ξαφνικά ότι έχεις ‘αποτύχει’ σαν νοικοκυρά ή δεν έχεις τον έλεγχο του σπιτιού σου.
Αν έχεις αυτή την δυνατότητα, ζήτησε βοήθεια από τους “δικούς” σου ανθρώπους και έχε σαν προτεραιότητα την προσωπική σου ηρεμία.
Αν έχεις αυτή την δυνατότητα, ζήτησε βοήθεια από τους “δικούς” σου ανθρώπους και έχε σαν προτεραιότητα την προσωπική σου ηρεμία.
Ο χρόνος και οι στιγμές μας επιφυλλάσουν αρκετές εκπλήξεις, και αυτό είναι το ωραίο! Χαλάρωσε και απόλαυσε τις ομορφιές της δικής σου ζωής, μένοντας μακρυά από ασήμαντες λεπτομέρειες.