0 Comment
4 πράγματα που είναι καλό να αποφεύγουμε μπροστά στα παιδιά.
Δεν είναι εύκολο να είσαι γονέας, ούτε να γνωρίζεις πάντα ποιό είναι το σωστό.
Άλλες φορές θα θέλαμε κάποιος να μας είχε προϊδεάσει ώστε να αποφύγουμε καταστάσεις που οδηγούν σε αδιέξοδο, και άλλες νιώθουμε μπερδεμένοι με τις τόσες γνώμες και συμβουλές που ακούμε καθημερινά.
Όταν μιλάμε μπροστά στα παιδιά δύσκολα φιλτράρονται τα λεγόμενά μας, και συχνά γελάμε ή “δαγκωνόμαστε” όταν μας ‘ξεφύγει’ κάτι. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που το παιδί αναπαράγει μια φράση, μια βρισιά ή κάτι άλλο που άκουσε από εμάς και πάντα υπάρχει αρκετός κόσμος τριγύρω!
Εμείς ξεχωρίσαμε 4 καταστάσεις που είναι προτιμότερο να τις αποφεύγουμε, όταν τα παιδιά μας είναι μπροστά και σας τις παραθέτουμε:
Ζωηρές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις είναι λογικό να “ακούγονται” μέσα σε ένα σπίτι. Όταν οι διάλογοι κινούνται σε λογικά πλαίσια γίνεται φανερό στα παιδιά ότι οι γονείς τους έχουν διαφορετικές απόψεις και συζητούν για αυτές, ψάχνοντας να βρουν την “χρυσή τομή”. Διαφορετικά, οι καυγάδες και οι φωνές δεν βοηθούν την καλή ψυχολογία των παιδιών και τα γεμίζουν με νευρικότητα και ανασφάλεια.
2. Το κουτσομπολιό
Τα παιδιά είναι έξυπνα και αντιλαμβάνονται περισσότερες έννοιες από αυτές που νομίζουμε. Είναι καλό να μην γίνεται κουτσομπολιό γύρω από τις δασκάλες τους, πρόσωπα της οικογένειας ή φίλους, όταν τα παιδιά βρίσκονται κάπου κοντά και ακούνε. Είναι πιθανό να παρανοήσουν κάποια έκφραση ή να θεωρήσουν ότι μπορούν να μοιραστούν προσωπικές πληροφορίες με άλλα άτομα (π.χ. μπακάλης της γειτονιάς, κα.).
3. Τις εκφράσεις χαμηλής αυτοεκτίμησης
Αν τα παιδιά ακουνε συχνά τον γονέα τους να μιλά άσχημα και με απογοήτευση για τον εαυτό του, τότε θα μάθουν να κάνουν το ίδιο και αυτά. Για παράδειγμα, αν κάθε φορά που κοιτιέται στον καθρέφτη σχολιάζει πόσο χοντρό και άσχημο σώμα έχει, τα παιδιά θα μάθουν να κριτικάρουν τον εαυτό τους και αυτό θα επηρεάσει σημαντικά την αυτοπεποίθησή τους.
4. Τα ψέματα
Όταν ένας γονέας χρησιμοποιεί ψέμματα και υπόσχεται πράγματα που δεν πραγματοποιεί, αργά ή γρήγορα χάνει την εμπιστοσύνη του παιδιού του. Άμεσο επακόλουθο είναι να μάθει το παιδί να τον μιμείται, λέγοντας και το ίδιο ψέμματα.
Φυσικά, και υπάρχουν τα “μικρά, αθώα ψεμματάκια” που όλοι οι γονείς θα πουν, καθώς τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν συγκεκριμένα πράγματα και έννοιες, ανάλογα με την ηλικία τους. Αλλά επειδή ξέρουμε πόσο έξυπνα είναι, κάθε τέτοια προσπάθεια πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή.
Κάθε οικογένεια είναι ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας που ‘δουλεύει’ ασταμάτητα με μοναδικό άξονα την αγάπη και την φροντίδα όλων των μελών και ιδιαίτερα την σωστή ανατροφή των παιδιών.