4 μέθοδοι για να παραμείνει στο κρεβάτι του και να κοιμηθεί.
– ‘Ήρθε’ η ώρα του ύπνου, αλλά το μικρό σας πλασματάκι έχει… άλλα σχέδια;
Αν κάθε βράδυ συλλογίζεστε “τί άλλο θα σκαρφιστεί” για να αποφύγει να μείνει στο κρεβάτι του, να ηρεμήσει και να κοιμηθεί, τότε οι παρακάτω 4 περιπτώσεις θα σας θυμίσουν κάτι από αυτό που ζείτε.
Μαζί, βέβαια, θα βρείτε και μια πρόταση για να δοκιμάσετε να αντιμετωπίσετε με μεθοδικό και ήρεμο τρόπο αυτή την συνήθεια και εν τέλει να βοηθήσετε το πλασματάκι σας να διαχειριστεί ομαλότερα το θέμα του βραδινού ύπνου.
1. Αν αρνείται να παραμείνει στο κρεβάτι του (ή στο δωμάτιό του).
Εάν το παιδί σας ανήκει στην κατηγορία των παιδιών που αρνούνται να παραμείνουν στο κρεβάτι τους, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δοκιμάσετε τη “σιωπηλή επιστροφή”: βοηθήστε το παιδί σας να επιστρέψει στο κρεβάτι του κάθε φορά που φεύγει από το δωμάτιο χωρίς καμία διαπραγμάτευση. Μπορεί αρχικά να γίνουν αρκετές ‘αποδράσεις’ από το κρεβάτι και να αισθανθείτε ότι δεν λειτουργεί, αλλά με το καιρό θα δείτε αποτελέσματα.
2. Εάν σας ζητάει να παραμείνετε στο δωμάτιο μέχρι να το πάρει ο ύπνος.
Εάν το παιδί σας θέλει να παραμένετε στο δωμάτιο μαζί του μέχρι να κοιμηθεί, τότε δοκιμάστε να ορίσετε ένα χρονικό όριο: εξηγήστε του πως θα παραμείνετε για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και ότι μετά που θα περάσουν αυτά τα λεπτά, θα πείτε “καληνύχτα” και θα αποχωρήσετε από το δωμάτιο. Το πιο σημαντικό είναι να μην οπισθοχωρήσετε γυρνώντας πίσω στο δωμάτιο, ακόμα και αν το παιδί σας είναι δυσαρεστημένο.
3. Εάν σας φωνάζει στο δωμάτιο ενώ έχετε πει “καληνύχτα”.
Εάν το παιδί σας βρίσκει αφορμές για να σας φωνάξει στο δωμάτιό του, δοκιμάστε την “μέθοδο των 3 εισιτηρίων”: δημιουργήστε τρία “εισιτήρια” που θα του τα δίνετε κάθε βράδυ πριν πάει για ύπνο. Κάθε φορά που σας φωνάζει στο δωμάτιο του – είτε πρόκειται για ένα ποτήρι νερό είτε για ένα επιπλέον φιλί – πρέπει να σας παραδώσει ένα από τα εισιτήρια. Όταν έρθει η σειρά και του τρίτου εισιτηρίου, θυμίστε του ότι είναι το τελευταίο και μόλις τελειώσουν, μην επιστρέψετε ξανά στο δωμάτιο.
4. Εάν επιμένει ότι “δεν ξέρει να κοιμηθεί μόνο του”.
Εάν το παιδί σας ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί μόνο του, ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποια μορφή ‘εξάσκησης’ για τον ύπνο, όπως είναι η “μέθοδος της καρέκλας”: καθίστε σε μια καρέκλα δίπλα στο κρεβάτι του παιδιού μέχρι να κοιμηθεί. Ανά ημέρες, μετακινήστε την καρέκλα λίγο πιο μακριά από το κρεβάτι, μέχρι να την βγάλετε τελικά έξω από το δωμάτιο.
Tip: Η απόκτηση ρουτίνας στον ύπνο μπορεί να βελτιώσει και την δυνατότητα συνεργασίας τους παιδιού και να παραμείνει ομαλά στο κρεβάτι του. Έτσι, προσπαθήστε να καθιερώσετε μια συγκεκριμένη ώρα για να κοιμάται ανάλογα με την ηλικία του και το ημερήσιο πρόγραμμα που ακολουθεί.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε παιδί είναι ξεχωριστό με μοναδικές ανάγκες και δυνατότητες. Δοκιμάστε τις παραπάνω συμβουλές στο μέτρο που εσείς κρίνετε και καταλήξτε σε αυτή που ταιριάζει στον χαρακτήρα του δικού σας παιδιού.