7 καλοκαιρινοί “μπελάδες” υγείας και πώς θα ανακουφίσετε το παιδί σας (α’ μέρος).
Το καλοκαίρι από μόνο του είναι μια υπέροχη περίοδος, συνδεδεμένη με την ευκαιρία να ζήσουμε μοναδικές εμπειρίες μαζί με τα παιδιά μας.
Ωστόσο, συχνά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες καταστάσεις που έχουν την ‘τιμητική’ τους τους θερινούς μήνες και ταλαιπωρούν τα μικρά μας αγγελούδια:
1. Εξωτερική Ωτίτιδα ή “Η Νόσος του Κολυμβητή”
Η εξωτερική ωτίτιδα είναι μια φλεγμονή του δέρματος στο εξωτερικό τμήμα του ακουστικού πόρου του αυτιού που προκαλείται από βακτηριακή επιμόλυνση (συχνότερα από Σταφυλόκοκκο ή Μύκητες). Η εξωτερική ωτίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά το καλοκαίρι, καθώς ο έξω ακουστικός πόρος παραμένει σε συνθήκες υγρασίας για αρκετή ώρα λόγω του μπάνιου στη θάλασσα (ή στην πισίνα) και γι’ αυτόν τον λόγο είναι γνωστή και ως ‘νόσος του κολυμβητή’.
Η νόσος εκδηλώνεται συχνά με το αίσθημα του κνησμού (φαγούρα) στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού, με έντονο πόνο που συνοδεύεται από ωτόρροια (ωτικές εκκρίσεις), με πυρετό, με παροδική πτώση της ακοής ή/και βουητό λόγω του οιδήματος.
Αν το παιδί παραπονιέται για κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επισκευθείτε τον Ωτορινολαρυγγολόγο για να αξιολογήσει το περιστατικό και να σας χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή, αν το κρίνει απαραίτητο.
2. Θερμοπληξία
Πρόκειται για μια κλινική κατάσταση στην οποία η θερμοκρασία του σώματος ξεπερνά τους 41°C. Μια τέτοια μορφή είναι και η γνωστή σε όλους μας “ηλίαση” στην οποία τα μωρά και τα νήπια είναι περισσότερο ευαίσθητα.
*Βρείτε εδώ “12 tips για να προστατεύσετε το μωρό σας από τη δυσφορία της ζέστης“.
Τα συνήθη συμπτώματα για ένα παιδί που υποφέρει από θερμοπληξία είναι:
– δίψα (εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας ζητά έντονα νερό),
– κούραση (αν παρατηρείτε να είναι υπερβολικά κουρασμένο, σχεδόν εξαντλημένο χωρίς ιδιαίτερο λόγο),
– τάση για εμετό,
– ζαλάδα,
– πονοκέφαλος,
– ταχυκαρδία,
– δέρμα κόκκινο, ζεστό και ξηρό.
Για να το αντιμετωπίσετε, κάντε στο παιδί σας ένα δροσερό μπάνιο ή δροσίστε το με μια βρεγμένη πετσέτα, επαναλαμβάνοντας τακτικά. Αν η κατάστασή του χειροτερεύει ενημερώστε άμεσα τον παιδίατρο και ακολουθήστε τις οδηγίες του.
3. Επιδείνωση της Ατοπικής δερματίτιδας
Η ατοπική δερματίτιδα, που συχνά αποκαλείται έκζεμα ή ατοπικό έκζεμα είναι μια κνησμώδης φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία (και κυρίως τους 6 πρώτους μήνες ζωής ενός βρέφους), καθώς επίσης και στην ενήλικη ζωή, και έχει εξάρσεις και υφέσεις. Το δέρμα στο συγκεκριμένο σημείο μετά από ξύσιμο γίνεται κόκκινο και πρήζεται.
Η έκθεση στο χλώριο, στον ήλιο, αλλά και ο αυξημένος ιδρώτας μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος, επιδεινώνοντας το έκζεμα και τον ερεθισμό.
Η καλύτερη αντιμετώπιση του εκζέματος είναι η φροντίδα του με τακτικές πλύσεις με ένα εξειδικευμένο, ήπιο, μαλακτικό καθαριστικό και κρέμα με ειδικά μελετημένη σύνθεση.
4. Θερμικό εξάνθημα
Σε αυτή την πάθηση κάνουν την εμφάνισή τους μικρά, ροζ ή κόκκινα σπυράκια στο κεφάλι, το λαιμό και τους ώμους του μωρού, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφεύγετε τα ζεστά και συνθετικά ρούχα, και να ανακουφίζετε το παιδί σας με ένα δροσερό μπάνιο τακτικά.
Οι ημέρες καύσωνα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και…πολλά ντουζάκια.
Έχετε το νου σας και αν παρατηρήσετε ανησυχητικά σημάδια ενημερώστε άμεσα τον παιδίατρό σας για να σας συμβουλεύσει κατάλληλα.
(Δείτε εδώ το β’ μέρος με τους καλοκαιρινούς “μπελάδες” υγείας.)