13 πράγματα που πρέπει να αποφύγεις να δώσεις στο μωρό σου τον 1ο χρόνο.
Η χαρά του να γίνεσαι γονέας για πρώτη φορά είναι αναπάντεχη, αλλά και το άγχος πολλές φορές δεν σε αφήνει να απολαύσεις τις στιγμές. Η έλλειψη εμπειρίας προκαλεί ανασφάλεια, καθώς μια νέα μαμά δεν γνωρίζει πώς να φροντίσει το νεογέννητο μωρό της, ενώ παράλληλα κατακλύζεται από φόβο να μη το βλάψει.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η νέα μαμά/ο νέος μπαμπάς είναι να εμπιστευτεί το ισχυρό, γονεϊκό του ένστικτο και να έχει κατά νου ότι πρέπει να αποφύγει τις παρακάτω καταστάσεις:
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η διατροφή του μωρού σου δεν πρέπει να περιέχει:
Η προσθήκη της μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως είναι ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η τερηδόνα.
2. Αλάτι
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το φαγητό των παιδιών είναι πολλές φορές άνοστο; Οι παιδίατροι συνιστούν να αποφεύγεται το αλάτι από τη βρεφική διατροφή και έτσι ένα μέρος της νοστιμιάς χάνεται.
ΓΙΑΤΙ: Τα νεφρά των βρεφών δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένα και μπορεί να δημιουργηθεί βλάβη σε αυτά μετά την κατανάλωση αλατιού. Επιπρόσθετα, ελοχεύει ο κίνδυνος αφυδάτωσης και υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι το Νο1 θρεπτικό και φυσικό προϊόν της μέλισσας μπορεί να αποβεί μοιραίο για ένα μωράκι. Η κατανάλωση μελιού από τα μωρά είναι απαγορευτική, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αλλαντίαση – μια θανάσιμη αρρώστεια.
ΓΙΑΤΙ: Το πεπτικό σύστημα των βρεφών δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο και έτσι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν κάποια είδη βακτηρίων που ίσως υπάρχουν στο μέλι.
Σίγουρα εκεί που ετοιμάζεις τον καφέ σου, δεν φτιάχνεις και έναν δεύτερο για το μωρό. Είναι πιθανό όμως να θέλεις να ηρεμήσεις κάποιο βράδυ την κοιλίτσα του ή να το ζεστάνεις και να σκεφτείς να του φτιάξεις τσάι.
ΓΙΑΤΙ: Η καφεΐνη που εμπεριέχεται στο τσάι, είναι πιθανό να αφυδατώσει το μωρό και να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς.
ΓΙΑΤΙ: Τα περισσότερα από τα επεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πολλή ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά, ενώ δεν έχουν μεγάλη θρεπτική αξία.
Τα παιδιά μπορούν να ‘πνιγούν’ με διάφορα φαγητά και σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά αυτά που δεν έχουν συμπληρώσει τον 3ο χρόνο της ζωής τους είναι περισσότερο επιρρεπή σε τέτοιες καταστάσεις. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε (ή να αποφεύγουμε) τα ποπ-κορν, τις καραμελίτσες και τις τσίχλες, τα ωμά καρότα, τα φυστίκια, τα ντοματίνια, τα μεγάλα κομμάτια σκληρών φρούτων , όπως είναι το μήλο, το αχλάδι, ο ανανάς.
ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Προς αποφυγή:
Πρόκειται για την πιο συνήθη θέση ταϊσματος των μωρών, αλλά υπάρχει μια λεπτομέρεια που την κατατάσσει σε ασφαλή – η μικρή, ανοδική κλίση του κεφαλιού του βρέφους. Με αυτό τον τρόπο το γάλα έχει καθοδική πορεία, χωρίς τον κίνδυνο παλινδρόμησης και εξαγωγής π.χ. από τη μύτη.
Καθίστε αναπαυτικά και σταθερά σε μια πολυθρόνα, όταν είναι η ώρα να θηλάσετε ή να δώσετε το μπουκάλι με το γάλα στο μωρό σας, προσέχοντας την υψομετρική διαφορά στο κεφαλάκι του μωρού, το οποίο πρέπει να βρίσκεται υψηλότερα από το σώμα.
9. Φαγητό στο αυτοκίνητο
ΓΙΑΤΙ: Όταν ταΐζετε το μωρό μέσα στο αυτοκίνητο, δεν μπορείτε να αντιδράσετε άμεσα στην περίπτωση που κάποια μπουκιά το “πνίξει” – μη ξεχνάτε πόσο σταθερά δεμένο είναι στο παιδικό κάθισμα.
Αν κάποιος από τους γονείς καπνίσει και στη συνέχεια θελήσει να πάρει ένα μωρό αγκαλιά, η μυρωδιά του τσιγάρου αναδύεται ακόμα από τα χέρια, το στόμα και τα ρούχα του, θέτοντας συχνά το βρέφος σε κίνδυνο για δυσάρεστες καταστάσεις (όπως είναι το άσθμα, οι λοιμώξεις στο αυτιά και το αναπνευστικό σύστημα, κα.).
Πριν πάρετε αγκαλίτσα το μωράκι σας, φροντίστε να κάνετε ένα μπάνιο και να φορέσετε καθαρά ρούχα.
Τσέκαρε την θερμοκρασία σώματος του παιδιού ανά πάσα στιγμή βάζοντας το χέρι σου στο στήθος, την κοιλιά ή την πλατούλα του.
Όπως και στην κατάσταση Νο7 (παραπάνω) τα μικρά, σκληρά κομμάτια μπορεί να γίνουν αιτία πνιγμού για ένα μωρό ή μικρό παιδί. Πολλά παιχνίδια περιλαμβάνουν μικρά κομμάτια, για αυτό και δεν πρέπει ποτέ να αψηφούμε την ειδική, ηλικιακή σήμανση που έχουν επάνω τα παιδικά παιχνίδια.
ΓΙΑΤΙ: Το δερματάκι των βρεφών είναι πολύ ευαίσθητο σε χημικά στοιχεία που περιέχονται στα αρώματα.