10+1 συμβουλές για να συστήσετε στο μωρό το κατοικίδιο σας.
Όσοι έχετε κατοικίδιο, θα σας έχει τύχει να σας ρωτήσουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας αν θα το “κρατήσετε” όταν έρθει το μωρό, με τη φοβία ότι το ζώο μπορεί να προκαλέσει κάποιο τραυματισμό στο νεογέννητο. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για τα περισσότερα ατυχήματα που συμβαίνουν στα μωρά, και όχι τα ζώα.
Απαντήστε τους, λοιπόν, χαμογελαστά ότι θα κρατήσετε το κατοικίδιο σας διότι “αλλιώς με ποιον θα αφήνετε το μωρό όταν βγαίνετε για ένα ποτάκι;”.
Παρακάτω σας έχουμε ορισμένες συμβουλές ώστε να εξασφαλίσετε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά όταν φέρετε το νεογέννητο μωρό στο σπίτι για να γίνει η γνωριμία με την γάτα, τον σκύλο ή οποιοδήποτε άλλο πλασματάκι.
1. Συναρμολογήστε τα έπιπλα του μωρού όσο πιο σύντομα γίνεται ώστε να συνηθίσουν όλοι τα νέα αντικείμενα.
2. Καθορίστε τα όρια από την αρχή. (Όχι, δεν μπορεί να κοιμηθεί ο σκύλος στην κούνια.)
3. Χρησιμοποιήστε κουνουπιέρα στην κούνια για να αποθαρρύνετε ύπουλα άλματα ενώ δεν κοιτάτε.
4. Προσπαθήστε να κάνετε το κατοικίδιό σας να συνηθίσει την έλλειψη προσοχής σας ώστε να μην νιώθει παραμελημένο όταν κρατάτε το βρέφος.
5. Θέστε σε λειτουργία όλα τα αντικείμενα του μωρού που κάνουν θόρυβο – παιχνίδια, μουσικά mobile – ώστε να εξοικειωθείτε όλοι με τους ‘νέους’ ήχους που θα υπάρχουν στο σπίτι.
6. Φροντίζετε τακτικά τα νύχια τους. Μερικές φορές είναι αναπόφευκτο να υπάρξει μια άστοχη κίνηση με το πόδι. Ωστόσο, μπορούμε να προλάβουμε το ατύχημα.
7. Αφήστε το κατοικίδιο να μυρίσει ένα αντικείμενο του μωρού πριν του το συστήσετε. Μιλήστε του παράλληλα και κάντε το να καταλάβει ότι πρόκειται για κάτι που ανήκει σε μέλος της οικογένειάς σας.
8. Εάν διαθέτετε σκύλο, πηγαίνετέ τον μια μεγάλη βόλτα πριν την γνωριμία και όταν επιστρέψει έχετε το μωρό μέσα στο σπίτι. Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε το μωρό όταν έρθει ο σκύλος και αφήστε τον να το μυρίσει από μια απόσταση. Σταδιακά επιτρέψτε στον σκύλο να πλησιάσει αλλά να έχετε πάντα τον έλεγχο της κατάστασης.
9. Προσπαθήστε να κρατήσετε την ρουτίνα του κατοικίδιου κανονικά. Αν πρέπει να μειώσετε δραματικά τις ώρες που του αφιερώνατε, ξεκινήστε την προσαρμογή από την περίοδο της εγκυμοσύνης
10. Μην αφήσετε το μωρό μόνο του με το κατοικίδιο. Μπορεί να το αγαπάτε και να το εμπιστεύεστε, αλλά δεν παύει ποτέ να είναι ένα ζώο με ένστικτα και χωρίς ανθρώπινη νόηση.
* Τέλος, καλέστε φίλους και συγγενείς που έχουν ήδη παιδιά ώστε να συνηθίσει το κατοικίδιό σας στην ιδέα της παιδικής συντροφιάς. (Ρίξτε του δόλωμα σαν να λέμε!)
Τα μωρά εξελίσσονται με τον καιρό σε σπουδαίους φίλους με τα κατοικίδια και αν τα ακούσετε να νιαουρίζουν ή τα βρείτε να κοιμούνται στο καλαθάκι του ζώου τότε να είστε σίγουροι ότι έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά!