10 αλήθειες που πρέπει να μάθει ένα παιδί από το γονέα του.
Κάθε γονέας θέλει να μεταδώσει στο παιδί του τη γνώση και τις εμπειρίες του προκειμένου να το προστατεύσει και να το αποτρέψει από δύσκολες καταστάσεις. Παράλληλα, προσδοκά να “εμπλουτίσει” την σκέψη του με αξίες, ιδανικά και όμορφες σκέψεις-εφόδια για μια ζωή.
Τα παρακάτω σκίτσα παρουσιάζουν 10 αλήθειες που είναι καλό να διαδάξουμε στα παιδιά μας, και τον καλύτερο τρόπο για να το κάνουμε:
1. Να σέβεται όλα τα παιδιά ισότιμα, αγόρια και κορίτσια.
Ο σεβασμός προς τον “διπλανό” μας, είναι ένα από τα πρώτα διδάγματα που πρέπει να ‘παίρνουν’ τα παιδιά. Όλοι είμαστε ίσοι, είτε είμαστε διαφορετικού φύλου,χρώματος ,καταγωγής.
2. Να μη φοβάται να κάνει λάθος.
Το να μαθαίνεις από τα λάθη σου, είναι υπέρτατο προσόν.
Ένα παιδί δεν θα πρέπει να φοβάται να κάνει λάθος – όταν αυτό συμβαίνει είναι καλό να μην αποθαρρύνεται, αλλά να συνεχίζει να προσπαθεί.
3. Η γνώση είναι πιο σημαντκή από τους βαθμούς.
Μερικοί γονείς δίνουν μεγάλη σημασία στους βαθμούς του σχολείου.
Άλλοι, πάλι, δίνουν σημασία μόνο στους βαθμούς του σχολείου, ενώ είναι σημαντικότερη η εκπαιδευτική “διαδρομή”.
4. Οι γονείς ενός παιδιού δεν είναι εχθροί του, αλλά πάντα δίπλα του,έτοιμοι να το βοηθήσουν.
Το να είσαι φίλος με το παιδί σου δεν είναι απλή υπόθεση. Κερδίστε την εμπιστοσύνη του- μη τη θεωρείτε δεδομένη – και αποφύγετε τις έντονες αντιδράσεις γέλιου ή τρόμου, όταν τολμήσει να σας εκμυστηρευτεί κάτι.
5. Να είναι πάντα έτοιμο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Κάποιοι γονείς δείχνουν να έχουν μεγαλύτερο σεβασμό για κάποια άτομα όπως ο δάσκαλος ή ο ιατρός, παρά για το παιδί τους. Αυτός, ίσως, είναι ο λόγος που ένα παιδί αδυνατεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του αν υπάρξει ανάγκη.
Είναι προτιμότερο να εξηγούμε στα παιδιά ότι ο σεβασμός είναι σημαντικός (από όλους και προς όλους), όπως και η υπεράσπιση του εαυτού μας, όταν κάποιος ξεπερνά τα όρια.
6. Να μην κάνει κάτι, “μόνο και μόνο” για να είναι αρεστός σε κάποιον.
Τα παιδιά ‘πέφτουν’ πολλές φορές στην παγίδα της δημοφιλίας και κάνουν εντυπωσιακά πράγματα για να γίνουν μέλη μιας παρέας.
Οφείλουμε να τους εξηγήσουμε ότι είναι σημαντικότερο να παραμένουν ειλικρινή και πιστά στις αξίες τους, παρά να στοχεύουν στην επιβεβαίωση κάποιου, καταπατώντας τες.
7. Να μην ντρέπεται να ρωτήσει όταν δεν καταλαβαίνει κάτι στο σχολείο.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποιος να θέσει ερωτήματα όταν δεν καταλαβαίνει κάτι.
Ο ρόλος του γονέα είναι να απομακρύνει από το μυαλουδάκι του παιδιού του κάθε ανασφάλεια και να του εξηγήσει ότι είναι καλύτερο να ρωτήσει, παρά να προσποιείται ότι τα καταλαβαίνει όλα.
8. Όταν δεν αισθάνεται καλά να το αναφέρει στον δάσκαλό του.
Ένα παιδί δεν πρέπει να έχει “δεύτερες σκέψεις” όταν δεν αισθάνεται καλά. Η υγεία μας είναι σημαντικότερη από οτιδήποτε άλλο και πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το παιδί μας το έχει καταλάβει ξεκάθαρα αυτό.
9. Να σέβεται το περιβάλλον.
Πόσες φορές βλέπουμε σκουπίδια στο δρόμο ή στην εξοχή;
Η αντίληψη και ο σεβασμός για το περιβάλλον ξεκινά από την οικογένεια του κάθε παιδιού και από τις συνήθειες που υιοθετούν όλα τα μέλη της.
10. Να μάθει να λέει “Όχι”.
Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα εφόδια που μπορεί να δώσει ένας γονέας στο παιδί του, αν θέλει να το βοηθήσει να “χτίσει” μια ισχυρή προσωπικότητα και να μην υπακούει σε όλους άκριτα. Η ικανότητα να λέει “όχι”, θα το βοηθήσει ιδιαίτερα και στην ενήλικη ζωή του.
Είναι σίγουρο ότι προσπαθείς το καλύτερο για το παιδί σου. Στρέψε τις προσπάθειές σου προς την σωστή κατεύθυνση και βοήθησέ το να δομήσει ισχυρή προσωπικότητα.