Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το μπουσούλημα του μωρού σας.
Πότε αρχίζουν να μπουσουλάνε τα μωρά;
Τα περισσότερα μωρά μαθαίνουν να μπουσουλάνε στην ηλικία των 7-10 μηνών. Ωστόσο, ένα μωρό μπορεί να επιλέξει μια άλλη μέθοδο “μετακίνησης” σε αυτή την ηλικία, όπως το “έρπειν” – να προχωράει, δηλαδή, ακουμπώντας την κοιλιά στο έδαφος – ή το να “ρολάρει” στο χώρο που βρίσκεται.
– Μερικά μωρά προσπερνάνε το στάδιο του μπουσουλήματος και ξεκινούν κατευθείαν να σηκώνονται όρθια (στηριζόμενα σε έπιπλα) και στη συνέχεια να περπατάνε.
Ως γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το “στυλ” που θα επιλέξει το μωρό σας – το σημαντικό είναι να κινείται στο χώρο ανεξάρτητα από το πώς θα το καταφέρει. Εάν το μωρό σας χρησιμοποιεί εξίσου τα χέρια και τα πόδια (και των 2 πλευρών του σώματός του) και μαθαίνει πώς να τα συντονίζει, σημαίνει ότι βρίσκεται σε πολύ καλό, αναπτυξιακό στάδιο.
Πώς μαθαίνουν να μπουσουλάνε τα μωρά;
Ένα μωρό, συνήθως, αρχίζει να μπουσουλάει αφού μάθει να κάθεται χωρίς υποστήριξη. Μετά από αυτό το στάδιο, μπορεί να κρατήσει το κεφάλι ψηλά για να κοιτάξει γύρω του και οι μύες των χεριών, των ποδιών και της πλάτης του είναι αρκετά ισχυροί για να το στηρίξουν όταν σηκωθεί.
Σε διάστημα 2 μηνών το μωρό θα μάθει σταδιακά να αλλάζει στάση – από την καθιστή στη θέση μπουσουλήματος και αντίστροφα – και θα συνειδητοποιήσει την κίνηση που πρέπει να κάνει για ξεκινήσει να προχωράει.
Στην ηλικία των 9-10 μηνών, θα καταλάβει ότι για την ώθηση που χρειάζεται πρέπει να βασιστεί στα γόνατά του και θα ‘εξελίξει’ την κίνησή του συνδυάζοντας το ένα χέρι και το αντίθετο πόδι μαζί.
Πώς να το βοηθήσετε;
Ασκήσεις για τους μύες.
Από την ηλικία των 6 μηνών μπορείτε να κάνετε ασκήσεις με το μωρό σας, που θα το βοηθήσουν να αναπτύξει τους μύες που χρειάζεται για να μπουσουλήσει. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε το μωρό σας στην κοιλιά του και να παίξετε μαζί του για μερικά λεπτά – επαναλάβετέ το αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.
Κίνητρο για κίνηση.
Ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνετε το μπουσούλημα είναι να τοποθετήσετε παιχνίδια και άλλα επιθυμητά αντικείμενα ή ακόμη και τον εαυτό σας, πιο μακριά από την απόσταση που φτάνει το χεράκι του. Αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση της ταχύτητας και της ευελιξίας του.
Ασφάλεια. Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές για ένα μικρό παιδί, με ιδιαίτερη έμφαση στις σκάλες, στις πρίζες και φροντίστε να το εποπτεύετε στις προσπάθειες “δραπέτευσης” που σίγουρα θα κάνει.
Τι να κάνετε εάν το μωρό σας δεν μπουσουλάει;
Είναι καλό να επισημάνουμε ότι τα μωρά αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους το καθένα και σε διαφορετικές, χρονικές στιγμές. Παρατηρήστε το προσεκτικά και αν έχετε οποιονδήποτε ενδοιασμό για την ανάπτυξη των κινητικών ικανοτήτων του παιδιού σας, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
– Λάβετε υπόψη ότι τα πρόωρα μωρά μπορεί να καθυστερήσουν να μπουσουλήσουν σε σύγκριση με τα συνομήλικά τους.