Χάρισε αυτά τα 15 πράγματα στα παιδιά σου και θα σε ευγνωμονούν για πάντα. (α’ μέρος)
Τα παιδιά έχουν ανάγκη λίγα πράγματα για να μεγαλώσουν και να νιώσουν πληρότητα στην ψυχή τους – αρκεί να είναι αληθινά! Πράγματα απλά και αξίες που μπερδεύονται με την καθημερινότητα και αναβαθμίζουν τις στιγμές και τις μνήμες των παιδιών σε κάτι μοναδικά πολύτιμο και ανεξίτηλο από τη μνήμη.
Ποιά είναι, λοιπόν, αυτά τα συστατικά που “φουσκώνουν” την ψυχούλα ενός παιδιού και το γεμίζουν ευγνωμοσύνη για τον γονέα του;
1. Εμπιστοσύνη
Δείξτε την στα παιδιά σας και γίνετε ο πρώτος που θα τα εμπιστευθεί. Με αυτό τον τρόπο τα ενθαρρύνετε να μαθαίνουν τα όριά τους και να καταλάβουν ότι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν κάτι, όχι γιατί κάποιος τους το είπε αλλά γιατί αποφάσισαν μέσα τους το σωστό – διαδικασία σημαντική για ένα παιδί.
Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε (θετικά) με την συμπεριφορά τους.
2. Βόλτες
“Εμπειρία” δεν είναι μόνο η ελεύθερη πτώση, αλλά κάθε τι που μας προκαλεί έκρηξη συναισθημάτων και μας καθηλώνει. Για ένα μικρό παιδί εμπειρία είναι να μάθει να κόβει την μπανάνα του κομματάκια, να σκαλίζει το χώμα και να φυτεύει ένα λουλούδι, να μάθει να επιπλέει στο νερό, να φτιάχνει μια κατασκευή με τον μπαμπά του, να ψάχνει για κοχύλια κάθε καλοκαίρι.
4. Επιλογές
5. Θετική σκέψη
6. Ανεξαρτησία
Δύσκολο να διδάξεις την ανεξαρτησία σε κάποιον που έχεις την ευθύνη του, ε; Και όμως!
Ως γονείς θα έχετε πάντα το νου σας και θα είστε εκεί ανά πάσα στιγμή, αλλά πολλές φορές είναι καλό να μην παρεμβαίνετε – πώς αλλιώς θα μάθει να παίρνει μόνο του αποφάσεις; Το να επιλέγει τα ρούχα που θέλει να φορέσει καθημερινά και να μάθει να βάζει μόνο του τα παπούτσια είναι ένα πρώτο βήμα ανεξαρτησίας.
7. Σεβασμό
Πώς δείχνεις σεβασμό σε ένα μικρό παιδί, άραγε;
Σεβαστείτε τις ευαισθησίες του, τον εκνευρισμό του, την ταραχή του και δώστε του χρόνο. Δείξτε σεβασμό όταν λέει ότι δεν θέλει να κάνει κάτι (όχι όταν είναι από πείσμα), όταν ζητάει την προσοχή σας απεγνωσμένα. Δείξτε του σεβασμό με τον τρόπο που επιλέγετε να μιλάτε και να φέρεστε στον/στην σύντροφό σας, αλλά και στους γύρω σας.
Το κέρδος του κάθε παιδιού που μαθαίνει να σέβεται είναι κυρίως προς τον εαυτό του – ενισχύεται η προσωπικότητά του και “στέκει” καλύτερα στα πόδια του.
Ένας καλός γονέας είναι αυτός που προσπάθησε ειλικρινά, και όχι αυτός που τα έκανε όλα σωστά!
…εσείς τί πιστεύετε;* Διαβάστε εδώ και το β’ μέρος.