Τρόποι αποφόρτισης για γονείς που θέλουν να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή.
Είναι λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο και να αισθάνεστε το ψυχολογικό βάρος αυτής της κατάστασης, ειδικά αν είστε γονείς με μικρά παιδιά ή μωρά.Όταν αντιληφθείτε ότι βρίσκεστε σε μια παρόμοια κατάσταση και θελήσετε να κάνετε κάτι για να πάρετε μια ανάσα, τότε έχετε κάνει ήδη το πρώτο βήμα.
Διαβάζοντας παρακάτω θα διαπιστώσετε πώς να “φορτίζετε” τις μπαταρίες σας και να διώχνετε μακριά το στρες μέσα από απλές, αλλά πολύ ευεργετικές συνήθειες που θα εντάξετε στην καθημερινότητά σας.
Ανακαλύψτε τί είναι αυτό που σας προκαλεί στρες, άγχος και ψυχολογική πίεση.
Κάνετε αυτή την διερεύνηση με τον εαυτό σας για να βρείτε τί είναι αυτό που σας ενοχλεί και δεν αφήνει το χώρο να απολαύσετε και να χαρείτε αυτά που έχετε καταφέρει στη ζωή σας.
Αν έχετε γίνει πρόσφατα γονείς, τότε σίγουρα η κούραση από τα ξενύχτια είναι ένας παράγοντας που δεν σας επιτρέπει να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τις στιγμές – αλλά αναρωτηθείτε αν είναι μόνο αυτό.
Για παράδειγμα, συχνά οι γονείς νιώθουν:
– άγχος, για το αν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα της ζωής τους.
(5 “υπερδυνάμεις” που απέκτησαν μόνο όσοι έγιναν γονείς! )
– απογοήτευση, όταν δεν καταφέρνουν να συνεργάζονται αρμονικά με τα παιδιά τους, κατόπιν επανειλλημένων προσπαθειών.
(5 τρόποι να μιλήσετε στο μικρό παιδί σας… και να σας “ακούσει”.)
– εξάντληση, όταν τα παιδιά δεν έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.
(5 λόγοι που μπορούν να διακόψουν τον ύπνο του μωρού και πώς να το αντιμετωπίσουμε.)
– ψυχολογική κούραση όταν δεν “περισσεύει” χρόνος για να κάνουν κάτι για τον εαυτό τους.
Σας προτρέπουμε να εντοπίσετε τις αιτίες που νιώθετε πίεση και να αναζητήσετε λύσεις για καθεμία ξεχωριστά.
Βρείτε ξανά τον ευτυχισμένο εαυτό σας μέσα στις νέες συνθήκες της ζωής σας.
– Πείτε του ένα “μπράβο” για αυτά που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής.
– Εντοπίστε και θέστε τα όριά σας. Είναι προτιμότερο να πείτε μερικά “όχι” παρά να πιέσετε τον εαυτό σας να κάνει κάτι πέρα από τις δυνάμεις του. Για αυτό είναι καλό να ζητάτε και βοήθεια όταν θελήσετε, χωρίς να το παρασκεφτείτε.
– Κρατήστε ένα ημερολόγιο έκφρασης συναισθημάτων και σημειώνετε εκεί καθημερινά το “πώς νιώθετε”, “τί σας στεναχώρησε”, “τί σας έκανε να γελάσετε”.
– Την επόμενη φορά που θα κάνετε το μπάνιο σας, επιλέξτε να αφιερώσετε το διπλάσιο χρόνο στον εαυτό σας, ώστε να το απολαύσετε με ηρεμία, χωρίς βιασύνη και άγχος.
– Βάλτε σε προτεραιότητα την άσκησή σας είτε πρόκειται για βόλτα (π.χ. μαζί με το καρότσι), είτε για το αγαπημένο σας πρόγραμμα στο γυμναστήριο.
Ακόμα και μισή ώρα τρέξιμο νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ θα σας τονώσει πολύ.
– Ξεχωρίστε μέσα στην εβδομάδα σας 2-3 ώρες και κανονίστε να συναντήσετε από κοντά αγαπημένα πρόσωπα για ένα καφέ ή να αφιερώσετε χρόνο για να διαβάσετε εκείνο το βιβλίο που είχε τόσο ενδιαφέρον.
Μιλήστε συχνά στο τηλέφωνο με τους ανθρώπους που σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα και μοιραστείτε μαζί τους τις σκέψεις σας.
Μέχρι τώρα διαβάσατε κάτι που δεν γνωρίζατε ή δεν είχατε σκεφθεί; Μάλλον, όχι!
Αυτό, ίσως, που δεν έχετε αντιληφθεί ακόμα είναι πόσο ευεργετικές συνέπειες έχουν αυτές οι απλές συνήθειες όταν τις εντάξουμε στην καθημερινότητά μας με συνέπεια. Αυτός είναι και ο λόγος που σας προτρέπουμε να εφαρμόσετε τα παραπάνω για τουλάχιστον ένα μήνα και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.
Απολαύστε τη ζωή σας, μη τη διεκπεραιώνετε απλώς.