Τοκοφοβία: αιτίες που την προκαλούν και πώς αντιμετωπίζεται.
Αιτίες & Είδη
Η τοκοφοβία μπορεί να αναπτυχθεί από διάφορες αιτίες και παράγοντες όπως ο φόβος για “το άγνωστο”, ο φόβος του πόνου, ο φόβος για τη ζωή του εμβρύου και η απώλεια ελέγχου της κατάστασης. Επιπρόσθετα, ο κίνδυνος εμφάνισης προεκλαμψίας ή κάποιας επικίνδυνης επιπλοκής αυξάνουν τις αρνητικές σκέψεις και επιβαρύνουν ψυχολογικά τη γυναίκα. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και ένα μη υποστηρικτικό, συγγενικό περιβάλλον, τότε τα πράγματα χειροτερεύουν.
Υπάρχουν δύο είδη τοκοφοβίας:
α) η πρωτοπαθής τοκοφοβία, που εμφανίζεται σε γυναίκες που βιώνουν την πρώτη τους εγκυμοσύνη.
Είναι πιθανό να ξεκινά από την περίοδο της εφηβείας ή από τη στιγμή που μαθαίνει ότι κυοφορεί. Επιπλέον, εμφανίζεται σε κορίτσια και γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση ή βιασμό.
β) η δευτερογενής τοκοφοβία, η οποία εμφανίζεται σε γυναίκες που έχουν γεννήσει τουλάχιστον μία φορά.
Αντιμετώπιση
– Συζητήσετε τα συναισθήματά σας με τον ιατρό σας ή την μαία σας.
Μη διστάσετε να συζητήσετε μαζί του τον φόβο σας για τον πόνο της γέννας ή ό,τι άλλο σας απασχολεί, καθώς είναι χρήσιμο για τον ιατρό και τη μαία να καταλάβει τις δικές σας ανάγκες και να σας εξηγήσει τί πρέπει να περιμένετε.
Ενημερωθείτε διεξοδικά για τα στάδια που θα διανύσετε τους 9 μήνες, σημειώστε όλες τις απορίες και τυχόν ερωτήματα που σας δημιουργούν αβεβαιότητα και ρωτήστε τον γυναικολόγο σας.
Είναι σημαντικό να μοιραστείτε τις σκέψεις και τους φόβους σας με ανθρώπους που σας καταλαβαίνουν και είναι πρόθυμοι να σας υποστηρίξουν από την πρώτη στιγμή.- Κλείσετε ένα ραντεβού με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Ένας ειδικός ψυχίατρος ή ψυχολόγος μπορεί να σας καθοδηγήσει ώστε να εξηγήσετε και να ξεπεράσετε τους φόβους σας.
Έρευνες έδειξαν ότι η προσφορά ακόμα και “απλής” υποστήριξης σε μια έγκυο που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα φοβίας της εγκυμοσύνης και του τοκετού, μπορεί να αποτελέσει την πιο αποδοτική μέθοδο ελάττωσης των συμπτωμάτων.