Τι είναι αλλεργία και ποιές είναι οι 3 πιο συχνές αλλεργίες στα βρέφη.
Μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με τα είδη των αλλεργιών που μπορεί να αντιμετωπίσει το μωράκι σας και ζητήστε την εξειδικευμένη συμβουλή από τον παιδίατρό σας.
Τι είναι η αλλεργία;
Αλλεργία ονομάζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά απέναντι σε αβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες που ονομάζονται αλλεργιογόνα. Ως αλλεργιογόνα μπορούν να δράσουν ορισμένες τροφές όπως τα αυγά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, ορισμένα φάρμακα όπως η πενικιλίνη καθώς και οι αντιορροί (πχ αντιτετανικός ορός). Έτσι τα αλλεργιογόνα μπορούν να φτάσουν στον οργανισμό μέσω της αναπνοής, με επαφή στο δέρμα, με την τροφή ή και με ένεση. Όταν ο οργανισμός έρθει σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο, το ανοσοποιητικό του σύστημα βάζει σε λειτουργία τους αμυντικούς μηχανισμούς με σκοπό την εξουδετέρωση του αντιγόνου.
Είδη αλλεργίας
Η αλλεργία στα βρέφη μπορεί να εμφανιστεί ως αλλεργική ρινίτιδα, έκζεμα (ή ατοπική δερματίτιδα) αλλά και ως τροφική αλλεργία.
1. Αλλεργική Ρινίτιδα
Ρινίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου της μύτης, δηλαδή της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει το εσωτερικό της μύτης. Όταν η φλεγμονή είναι αποτέλεσμα προσβολής του βλεννογόνου από κάποια ουσία στην οποία είναι αλλεργικός (αλλεργιογόνο), τότε μιλάμε για αλλεργική ρινίτιδα. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι εποχιακή ή χρόνια.
2. Τροφική αλλεργία
Πολλές φορές έχετε ακούσει τον όρο «τροφική αλλεργία» ειδικά κατά την παιδική ηλικία. Εμφανίζεται στο 5% των παιδιών και οι πιο συνηθισμένες τροφές που την προκαλούν είναι το αυγό, οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά.
3. Δερματική Αλλεργία
Η δερματική αλλεργία εμφανίζεται συνήθως με κάποιο ατοπικό έκζεμα στο δερματάκι του μωρού, κατά τη διάρκεια της ημέρας, το οποίο γίνεται πιο έντονο τη νύχτα. Παρουσιάζεται με μορφή φαγούρας ή κοκκινίλας στα μάγουλα, στο μέτωπο, τα γόνατα, το λαιμό ή/και το κεφάλι. Η ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα αποτελεί την πιο συχνή μορφή αλλεργίας.
Αν παρατηρήσετε κάποια σημάδια στο μωρό σας και σας ανησυχήσουν, προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε. Παρατηρήστε τα και ενημερώστε άμεσα τον παιδίατρο που σας παρακολουθεί. Αυτός θα σας κατευθύνει ανάλογα με την περίπτωση και αν χρειαστεί θα σας παραπέμψει σε δερματολόγο.