0 Comment
Πώς τα “μη” και τα “δεν” επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά.
Η διαπαιδαγώγιση ενός παιδιού δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε μια διαδικασία που ένας γονέας έχει εκπαιδευτεί για αυτή. Διαβάζει δεδομένα, ακούει ιδέες, ζητά γνώμες, “στίβει” το μυαλό του και δοκιμάζει ξανά και ξανά.
Μια από τις συνήθειες που έχουμε, σχεδόν, όλοι και μεταφέρουμε στα παιδιά μας είναι η επικοινωνία με “αρνητικές” λέξεις/φράσεις και “αρνητικά” νοήματα, π.χ. μη τρέχεις, μην κάνεις φασαρία, κα. Αυτή η μορφή επικοινωνίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν βοηθά την ψυχολογία του παιδιού αλλά και την γενικότερη “καλή” συμπεριφορά του.
Είναι προτιμότερο οι “αρνητικές” φράσεις να αντικαθίστανται από τις αντίστοιχες “θετικές”, και να εκφράζεται το ίδιο νόημα με άλλο τρόπο. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα εκφράσεων που χρησιμοποιούμε καθημερινά:
Με απλά λόγια, όταν επιλέγουμε μια από τις “αρνητικές” φράσεις, τότε η σκέψη και τα συναισθήματα του παιδιού μπλοκάρουν και δημιουργείται σύγχυση. Όταν του λέμε το ίδιο πράγμα αντικαθιστώντας με την “θετική” φράση, του ‘ανοίγουμε’ ένα δρόμο στην σκέψη του και το βοηθάμε να κινηθεί προς μια κατεύθυνση.
Αν παρατηρήσετε, θα διαπιστώσετε πως οι “θετικές” φράσεις είναι πιο σαφείς, πιο ξεκάθαρες. Για αυτό μειώνουν την σύγχηση στη σκέψη.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, όταν μιλάμε στα παιδιά κάθε λέξη "μετράει" και επηρρεάζει την αντίδραση και την συμπεριφορά τους. Ο "θετικός" τρόπος σκέψης και έκφρασης των γονέων, έχει το αντίστοιχο αντίκτυπο στην συμπεριφορά και στην ψυχολογία του παιδιού τους!