Πότε μπορώ να αρχίσω να δίνω νερό στο μωρό μου;
Η πρόσληψη νερού είναι εξαιρετικά σημαντική για τον άνθρωπο μιας και διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στη δομή του σώματός του. Μεταξύ των άλλων φροντίζει για τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών σε αυτό, στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στη σύσταση του αίματος, στην προστασία διαφόρων ιστών, ενώ παράλληλα εξισορροπεί τα επίπεδα των υγρών του οργανισμού και διατηρεί υγιή τα νεφρά.
Εύλογα, λοιπόν, δημιουργείται η απορία σε πολλούς γονείς πότε μπορούν να δώσουν νερό στο μωρό τους για πρώτη φορά, με ποια συχνότητα και ποια είναι η σωστή ποσότητα.
Πότε μπορώ να δώσω νερό στο μωρό μου;
Σύμφωνα με τους παιδίατρους, δεν συνιστάται η λήψη νερού από τα βρέφη που έχουν ηλικία μικρότερη των 6 μηνών. Πολλοί γονείς φοβούνται ότι το μωρό τους ζεσταίνεται και ότι χρειάζεται νερό, αλλά για τους πρώτους έξι μήνες τα μόνα υγρά που μπορεί να καταναλώσει ένα βρέφος είναι το μητρικό γάλα ή/και τα βρεφικά γάλατα σε σκόνη ανώτερης ποιότητας, όπως είναι το “rontamil“, όταν ο μητρικός θηλασμός δεν εφαρμόζεται.
Πόσο νερό μπορώ να δώσω στο μωρό μου;
Μόλις το μωρό σας γίνει 6 μηνών, μπορείτε να αρχίσετε να του δίνετε μικρές ποσότητες νερού. Στην ηλικία των 6-12 μηνών μπορεί να καταναλώσει περίπου 60 ml την ημέρα και η ποσότητα του νερού μπορεί να αυξηθεί μετά την ηλικία του ενός έτους.
Τι μπορεί να συμβεί εάν δώσω στο μωρό μου πολύ σύντομα νερό ή μεγάλη ποσότητα;
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί στα βρέφη αυξημένος αριθμός δηλητηρίασης από νερό. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι τα νεφρά των νεογνών δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως μέσα στη μήτρα, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν την ανάπτυξή τους και μετά τη γέννηση. Η κατάποση μεγάλης ποσότητας νερού μπορεί να κλονίσει την ισορροπία του νατρίου στο σώμα τους, η απώλεια του οποίου μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική δραστηριότητα.
Τα πρώιμα συμπτώματα της δηλητηρίασης από νερό περιλαμβάνουν συνήθως υπνηλία, χαμηλή θερμοκρασία σώματος, πρήξιμο στο πρόσωπο και επιληπτικές κρίσεις.
Πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στην διατροφή του μωρού σας (αλλά και για όλες τις απορίες σας), μη παραλείπετε να ζητάτε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας, ο οποίος είναι ο πιο ειδικός για να σας δώσει τη σωστή κατεύθυνση και τις κατάλληλες απαντήσεις που αναζητάτε.