Πότε και πώς θα μάθει το μωρό μου να κάθεται.
Όταν ένα μωρό μαθαίνει να κάθεται χωρίς υποστήριξη αποκτάει μια νέα προοπτική για τον κόσμο. Για να αναπτύξει όμως αυτή την ικανότητα, πρέπει πρώτα να δυναμώσουν αρκετά ο λαιμός, οι ώμοι και ο κορμός του, ώστε να είναι ικανό να ελέγχει το κεφάλι του και να κρατάει ίσιο το σωματάκι του.
Πότε ένα μωρό αρχίζει να κάθεται;
Τα περισσότερα μωρά μαθαίνουν να κάθονται στην ηλικία των 4 με 7 μηνών – δηλαδή όταν καταφέρουν να στηρίξουν το κεφάλι τους – και από την ηλικία των 8 μηνών μπορούν να καθίσουν χωρίς υποστήριξη για αρκετά λεπτά.
Πως ένα μωρό μαθαίνει να κάθεται;
- Ξεκινώντας από την ηλικία των 4 μηνών, οι μύες του λαιμού και του κεφαλιού του μωρού ενισχύονται και σιγά σιγά αναπτύσσει την ικανότητα να σηκώνει και να κρατάει το κεφάλι του ψηλά όταν είναι μπρούμυτα. Στη συνέχεια μαθαίνει να στηρίζεται στα χέρια και να κρατάει το στήθος του πιο ψηλά από το έδαφος, σαν να κάνει ένα μικρό “push-up”.
- Στην ηλικία των 5 μηνών, μπορεί να είναι σε θέση να κάθεται για μερικά δευτερόλεπτα χωρίς βοήθεια – αν και θα πρέπει να είναι κάποιος ενήλικας κοντά για να έχει την κατάσταση υπό έλεγχο. Στη συγκεκριμένη φάση, μια καλή ιδέα είναι να περιβάλλετε το μωρό με μαξιλάρια, ώστε να εμποδιστεί μια πιθανή πτώση.
- Στην ηλικία των 6 μηνών, το παιδί αρχίζει να καταλαβαίνει πώς μπορεί να διατηρήσει την ισορροπία του χρησιμοποιώντας το ένα ή και τα δυο χέρια για στήριξη, ενώ κάθεται με γερμένο το σώμα του προς τα εμπρός (“τρίποδη” θέση – όπως στη φωτογραφία παρακάτω)
- Στην ηλικία των 7 μηνών, είναι πιθανόν το μωρό να μπορεί να καθίσει χωρίς υποστήριξη (για λίγη ώρα) και να στρέφει την προσοχή του και το σώμα του προς ένα επιθυμητό αντικείμενο.
- Τέλος, στην ηλικία των 8 μηνών, μπορεί να κάθεται σωστά, χωρίς υποστήριξη.
Τι ακολουθεί μετά;
Μόλις οι μύες της πλάτης και του λαιμού του μωρού είναι αρκετά ισχυροί και καταλάβει πού πρέπει να τοποθετήσει τα πόδια του, είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να μπουσουλάει, να στέκεται όρθιο και στη συνέχεια να περπατήσει.
Λάβετε υπόψη ότι τα μωρά αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους με διαφορετικό τρόπο το καθένα και οι ηλικίες που έχουμε δώσει παραπάνω είναι ενδεικτικές. Κάθε “αγγελούδι” χρειάζεται το χρόνο του και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το πιέσουμε να κάνει μια κίνηση πριν δυναμώσουν οι αντίστοιχοι μύες που θα την υποστηρίξουν.
Απολαύστε κάθε προσπάθειά του, κάθε βήμα του, κάθε χαμόγελό του, γιατί σύντομα θα καταλάβετε πόσο εντυπωσιακά γρήγορα μεγαλώνουν αυτά τα γλυκά πλασματάκια…και μετά δεν τα προλαβαίνεις!