Πρόωρα μωρά: τι μπορεί να προκαλέσει έναν πρόωρο τοκετό και τι γίνεται μετά.
Πρόωρο μωρό θεωρείται το βρέφος που έχει γεννηθεί πριν την 37η εβδομάδα της κύησης. Το βάρος του είναι συνήθως μικρό, επειδή δεν έχει συμπληρώσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα μέσα στο περιβάλλον της μήτρας.
Όταν ένα νεογέννητο είναι πολύ μικρό τα συστήματα του οργανισμού του (αναπνευστικό, νευρολογικό, πεπτικό, καρδιακό, θερμορυθμιστικό) δεν έχουν ωριμάσει πλήρως ή ικανοποιητικά και είναι πιθανό να χρειάζεται μηχανική υποστήριξη στην αρχή της ζωής του.
Γιατί μπορεί ένα μωρό να γεννηθεί νωρίς;
Τις περισσότερες φορές, οι γιατροί δεν γνωρίζουν τον λόγο που γεννήθηκε ένα μωρό πρόωρα.
Κάποιες γνωστές, πιθανές αιτίες έχουν σχέση με το αν η μητέρα είχε προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως:
– διαβήτη (υψηλό σάκχαρο στο αίμα),
– υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση),
– προβλήματα καρδιάς ή νεφρών.
Άλλοι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν ένα πρόωρο τοκετό είναι:
– η αιμορραγία, συχνά λόγω διαχωρισμού του πλακούντα από τη μήτρα (αποκοπή του πλακούντα),
– η ανεπάρκεια του πλακούντα ή του τραχήλου της μήτρας (δηλαδή η αδυναμία του πλακούντα να διοχετεύσει επαρκή, θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης),
– η πολύδυμη κύηση (δίδυμα, τρίδυμα κοκ),
– η μη πρόσληψη βάρους του εμβρύου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,
– το κάπνισμα, η χρήση ναρκωτικών ουσιών και η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
– η ηλικία της μέλλουσας μητέρας (νεαρές γυναίκες κάτω των 15 ετών και μεγαλύτερες των 35 ετών έχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα).
Τι γίνεται όταν γεννηθεί ένα πρόωρο μωρό;
Όλα τα πρόωρα μωρά θα φιλοξενηθούν στην Μονάδα Πρόωρων Νεογνών και θα μπουν σε θερμοκοιτίδα – άλλα για περισσότερες και άλλα για λιγότερες ημέρες, ανάλογα με την ηλικία κύησής τους.
Η θερμοκοιτίδα είναι ουσιαστικά ένας μικρός θάλαμος εντατικής φροντίδας και παρακολούθησης του νεογέννητου, που υποκαθιστά εν μέρει το θερμό περιβάλλον της μήτρας, έτσι ώστε η ανάπτυξη του μωρού να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα. Μέσα στη θερμοκοιτίδα διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του σώματος του βρέφους, υποστηρίζονται τα ζωτικά του συστήματα και δέχεται την εξειδικευμένη φροντίδα των ιατρών σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Όταν οι ιατροί κρίνουν ότι το πρόωρο βρέφος έχει “δυναμώσει” αρκετά, έχει ξεπεράσει τα 2 κιλά σε βάρος και πληροί τις προϋποθέσεις, τότε θα το παρακολουθήσουν ένα διάστημα εκτός της θερμοκοιτίδας μέχρι να του δώσουν το “εισιτήριο” για να πάει στο σπίτι του.
Τι διαφορά έχει ένα πρόωρο μωρό με ένα τελειόμηνο;
– Ένα πρόωρο μωρό έχει πολύ καλές πιθανότητες φυσιολογικής ανάπτυξης και υγείας· παρόλα αυτά, είναι πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις σε συγκριτικά με ένα τελειόμηνο, μιας και γεννήθηκε προτού ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του ανοσοποιητικού του συστήματος.
– Έχει παρατηρηθεί ότι μερικά πρόωρα μωρά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο λόγο, στις κινήσεις τους, την ακοή ή την όρασή τους, οι οποίες διορθώνονται ή βελτιώνονται σημαντικά με τις κατάλληλες θεραπείες και την ανάλογη φροντίδα.
– Τα πρόωρα μωρά μπορεί να αναπτύσσονται με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με τα τελειόμηνα, αλλά συνήθως τα “προλαβαίνουν” (στο ύψος και στο βάρος) πριν κλείσουν τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Τα πρόωρα μωρά είναι πραγματικοί “μαχητές” αφού αγωνίζονται για την ζωή τους από την πρώτη κιόλας ημέρα!
Τι έχουν ανάγκη; Την ‘καλή’ φροντίδα που η ιατρική επιστήμη μπορεί να τους προσφέρει, το χρόνο που τους ‘έλειψε’ και την ‘ψύχραιμη’ αγάπη των ανθρώπων που τα “έφεραν” στη ζωή.