Η κατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία και οι επιπτώσεις της.
Η ζάχαρη είναι ένας υδατάνθρακας, που δεν προσθέτει “το κάτι παραπάνω” στη διατροφή των παιδιών, καθώς δεν περιέχει ούτε βιταμίνες, ούτε άλλα θρεπτικά στοιχεία και καλό είναι να αποφεύγεται κατά την νεαρή ηλικία.
Συγκεκριμένα, οι παιδίατροι συνιστούν να μην προσθέτουμε ζάχαρη στο παιδικό φαγητό – κυρίως κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του – αλλά να καλύπτουμε τις διατροφικές ανάγκες του από τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και άλλα φυσικά σάκχαρα, όπως αυτά που βρίσκουμε στα φρούτα.
Γιατί λέμε “όχι” στην προσθήκη ζάχαρης στη διατροφή του παιδιού;
Φθορά των δοντιών: Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν προστιθέμενα σάκχαρα μπορεί να προκαλέσει φθορά στα δόντια, όπως τερηδόνα. Πιο συγκεκριμένα, οι τερηδονογόνοι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο στόμα χρησιμοποιούν τη ζάχαρη για να πραγματοποιήσουν ζύμωση και παράγουν οξέα που βλάπτουν τα παιδικά δοντάκια.
Παχυσαρκία: Η προσθήκη ζάχαρης στη διατροφή σημαίνει αυτόματα και περισσότερες θερμίδες. Ακόμη και σε ένα άτομο που έχει “πλούσια”, φυσική δραστηριότητα, όπως ένα μικρό παιδί, οι περιττές θερμίδες θα μετατραπούν σε λίπος που θα αποθηκευτεί στο σώμα του.
Διαβήτης: Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης σε νεαρή ηλικία μπορεί να οδηγήσει αργότερα στην εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού που χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα και οφείλεται στο συνδυασμό γενετικών παραγόντων, αλλά και του τρόπου ζωής που ακολουθείται (διατροφικές συνήθειες, φυσική δραστηριότητα).
Λήθαργος: Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε υπερπαραγωγή της ορμόνης ινσουλίνης που θα “φροντίσει” τη ρύθμισή του. Ωστόσο, η απότομη πτώση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, μπορούν να προκαλέσουν λήθαργο, αδράνεια και αίσθημα κόπωσης στο παιδί.
Υπερένταση: Δεδομένου ότι η ζάχαρη απορροφάται πολύ γρήγορα από το αίμα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης και να προκαλέσει υπερκινητικότητα και υπερένταση στο παιδί.
“Κακές” διατροφικές συνήθειες: Η κατανάλωση ζάχαρης από τη παιδική ηλικία οδηγεί (κατά κάποιο τρόπο) στην υιοθέτηση “κακών”, διατροφικών συνηθειών που θα “ακολουθούν” το παιδί στη μετέπειτα ζωή του και θα το δυσκολέψουν όταν χρειαστεί να τις αποβάλλει.
Τα φρούτα είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να λάβει το παιδί τα απαραίτητα σάκχαρα και μετά τον πρώτο χρόνο μπορείτε να εισάγετε και το μέλι στη διατροφή του.
Για αυτό σας προτείνουμε να αποφύγετε την προσθήκη ζάχαρης στην διατροφή του παιδιού σας, όσο αυτό είναι εφικτό, χωρίς φυσικά να αγχώνεστε για τις μικρές “λιχουδίτσες” που συναρπάζουν τη ζωή όλων μας!