Θερμίδες που πρεπει να προσλαμβάνω κατά την κύηση.
Έχει υπολογιστεί ότι η συνολική πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι περίπου 80.000 θερμίδες.
Σύμφωνα με αυτό έχουν καθοριστεί οι παρακάτω συστάσεις:
> 150 θερμίδες / ημέρα επιπλέον για το πρώτο τρίμηνο,
> 350 θερμίδες / ημέρα επιπλέον για το δεύτερο τρίμηνο,
> 350 θερμίδες / ημέρα επιπλέον για το τρίτο τρίμηνο
Πόσο βάρος πρέπει να πάρω στην εγκυμοσύνη;
Η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από φυσιολογική πρόσληψη βάρους. Συνολικά η έγκυος παίρνει 10 με 12 κιλά. Τα περισσότερα από αυτά θα πρέπει να τα πάρει τον 7ο, 8ο και 9ο μήνα, οπότε θα πρέπει να αποφευχθεί όσο αυτό είναι δυνατό η πρόσληψη βάρους από τους πρώτους μήνες.
Συνολικά η κατανομή του βάρους έχει ως εξής:
• Στο 1ο τρίμηνο η έγκυος παίρνει 2 κιλά.
• Στο 2ο τρίμηνο η έγκυος παίρνει 4 κιλά.
• Στο 3ο τρίμηνο η έγκυος παίρνει 6 κιλά.
Το επιπλέον βάρος οφείλεται στην αύξηση των διαστάσεων του εμβρύου, του πλακούντα και της ποσότητας του αμνιακού υγρού. Η έγκυος επίσης αυξάνει την ποσότητα του λιπώδους ιστού και αυξάνει το βάρος των μαστών, λόγω της προετοιμασίας για το θηλασμό.
Οι συστάσεις για την αύξηση βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να είναι εξατομικευμένες, σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη (ΒΜΙ = βάρος/ύψος2)
Μυστικά καλής διατροφής για την περίοδο της εγκυμοσύνης:
• Να λαμβάνετε 3-4 γεύματα λαχανικών και φρούτων την ημέρα
• Να τρώτε 2 φορές την εβδομάδα φρέσκα κατά προτίμηση ψάρια
• Να τρώτε 2-3 φορές την εβδομάδα άπαχο κόκκινο κρέας (πχ μοσχάρι) ή κοτόπουλο
• Να προτιμάτε 2-3 φορές την εβδομάδα όσπρια και λαδερά φαγητά
• Να προτιμάτε το άπαχο κρέας
• Να αποφεύγετε τα τηγανητά
• Να πλένετε σχολαστικά τα λαχανικά
• Να μην τρώτε ωμά ή ημι-μαγειρεμένα κρέατα
• Να μην τρώτε ωμό κρέας κοτόπουλου ούτε ωμά αβγά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης από το μικρόβιο της σαλμονέλας
• Να αποφεύγετε τα γλυκά και γενικώς τη ζάχαρη. Αν θέλετε κάτι γλυκό προτιμήστε να καταναλώνετε φρούτα ή μέλι αλλά πάντα με μέτρο
• Να αποφεύγετε τα αναψυκτικά διότι περιέχουν ζάχαρη
• Να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά άγνωστης προέλευσης, το μη παστεριωμένο γάλα και τα τυριά
• Να μην καταναλώνετε sushi και γενικά ωμά ψάρια
Ραγάδες στην εγκυμοσύνη.
Οι εμφάνιση των ραγάδων είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και διαφέρει σε αριθμό και έκταση από γυναίκα σε γυναίκα. Υπάρχουν τρόποι πρόληψης των ραγάδων όπως κατανάλωση αρκετού νερού ημερησίως, αποφυγή παραπανίσιων κιλών και ενυδάτωση με μια καλή ενυδατική ή με κάποιο συνδυασμό ενυδατικών παραγόντων (π.χ. αιθέρια έλαια) των περιοχών που είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση ραγάδων.