Βρεφική ακμή: πότε εκδηλώνεται και πώς θεραπεύεται.
Τι είναι και που οφείλεται
Η βρεφική ή νεογνική ακμή είναι μια κοινή, συνήθως προσωρινή κατάσταση του δέρματος, που αναπτύσσεται στο πρόσωπο ή το σώμα ενός μωρού και εμφανίζεται περίπου στο 20% των νεογέννητων. Εκδηλώνεται με κόκκινα ή στο χρώμα του δέρματος σπυράκια και γενικότερη ερυθρότητα.
Οφείλεται, συνήθως, στις ορμόνες που πέρασαν από τη μητέρα στο μωρό κατά τη διάρκεια της κύησης και σε κάθε περίπτωση, είναι εντελώς ακίνδυνη, ενώ τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους, χωρίς θεραπεία.
Πού και πότε εκδηλώνεται
Η βρεφική ακμή εμφανίζεται στο πρόσωπο του βρέφους και συνηθέστερα στα μάγουλα, στο μέτωπο και στο πιγούνι – σε μερικές περιπτώσεις στην πλάτη ή και στο λαιμό. Η ακμή μπορεί να επιδεινωθεί όταν το μωρό κλαίει και είναι ανήσυχο, αλλά και με τη ζέστη, το σάλιο του ή από κάποιο τραχύ ύφασμα.
Η βρεφική ακμή μπορεί περιστασιακά να εμφανιστεί μετά τον τοκετό, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις εκδηλώνεται μεταξύ 2ης και 4ης εβδομάδας ζωής του βρέφους. Η διάρκειά της είναι λίγες ημέρες ή εβδομάδες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες.
Πώς θεραπεύεται
Η βρεφική ακμή συνήθως εξαφανίζεται χωρίς θεραπεία, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο του μωρού σας, ώστε να κάνει ο ίδιος την διάγνωση και να συνταγογραφήσει μια φαρμακευτική κρέμα για την εκκαθάριση της ακμής, αν το κρίνει απαραίτητο.
Προσοχή: η βρεφική ακμή είναι διαφορετική από την παιδική ακμή
– Η βρεφική ακμή είναι διαφορετική από την παιδική ακμή αν και κάποια συμπτώματα είναι κοινά. Η βρεφική ακμή εκδηλώνεται μόνο κατά τους πρώτους μήνες του βρέφους ενώ η παιδική ακμή από την ηλικία των 2 ετών και άνω.
– Η παιδική ακμή δεν είναι τόσο συνηθισμένη όσο η βρεφική ακμή.
– Η παιδική ακμή διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (από μερικούς μήνες έως κάποια χρόνια).
– Η ακμή στην παιδική ηλικία μπορεί να αφήσει μόνιμα, επιδερμικά σημάδια.
Τips για την περιποίηση του βρεφικού δέρματος με ακμή:
- Κρατήστε το πρόσωπο του μωρού σας καθαρό. Προσπαθήστε να πλένετε το πρόσωπο του μωρού σας καθημερινά με χλιαρό νερό και αν θέλετε αναζητήστε ένα ήπιο καθαριστικό κατάλληλο για το δερματάκι του. Προτιμήστε προϊόντα χωρίς άρωμα, που είναι λιγότερο πιθανό να του προκαλέσουν ερεθισμούς.
- Αποφύγετε το τρίψιμο, διότι μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του δέρματός του. Για παράδειγμα αντί να χρησιμοποιείτε πετσέτα για να σκουπίσετε το προσωπάκι του, προτιμήστε ένα μαλακό ύφασμα και πιέστε το απαλά πάνω στο πρόσωπο ‘ταμποναριστά’.
- Να είστε υπομονετικοί. Η βρεφική ακμή είναι συνήθως ακίνδυνη και δεν προκαλεί φαγούρα στο μωρό σας. ‘Οπλιστείτε’ με υπομονή και…θα περάσει!